top of page
Bulgária_ALEK_POPOV_-_photo.jpg

Alek Popov

Bulgária

Ford.: Kerényi Szabina és Krasztev Péter

A függetlenség napja

Vilmányi Benett

Felolvassa:

Helyszín: Tóth Aladár Zeneiskola
1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Tóth Aladár.jpg

Alek Popov (1966) Hazájában igen népszerű szerző, 12 prózakötetet jegyez. Fantasztikus novelláival, rövid krimiket tartalmazó könyvével és kispróza-gyűjteményével három bolgár díj birtokosa. Ő írta a magyar fordításban Londoni küldetés címet kapott – részben önéletrajzi elemekkel átszőtt – sok nyelvre lefordított regényt, amelyből angol-bolgár-magyar koprodukcióban nagysikerű film is készült Mission London címmel. Magyarul többek között a Testgyomok című gyűjteményes kötetben olvashatók a novellái.

 

A függetlenség napja

Testgyomok (Napkút Kiadó, 2014)

A bolgár szerző kiváló mesélőként nyeri meg olvasóját: drámák, pszichologizáló szcénák, posztmodern elmélkedések nélkül. Alek Popov az abszurd tökéletes műbe emelésével szembesít élvezetesen a szocialista múlt attribútumainak, a totalitárius szimbólumoknak a gúnyképével. Olyan dolgokat ír meg, amelyek sosem történtek meg, de senki sem lepődne meg utólag, ha akár meg is történtek volna. Gyorsan befogadható történet minden prózája, híján a mondatok üres játékának. Nyelve igényes, pontos, leleplező.

Három nemzedék együtt: nagyapa, apa, unoka. És a könyörtelen éhínség. Vajon az értékek vagy az életösztön kerekedik felül?

Plamen Pejkov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója

Tóth Aladár Zeneiskola

A Tóth Aladár Zeneiskola referenciaintézmény, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóhelye. Jogelődje, Fodor Ernő Zene-iskolája az első zeneiskolaként alapított intézmény az országban. 114 éves történelmére a tanári közösség ma is büszkén tekint. Alapítása óta részt vesz a hangszeres zenepedagógia fejlesztésében, a képzések széles skáláját kínálja a klasszikus mellett jazz és népzenei műfajban is. A 800 növendék hangszeres, énekes és elméleti képzést kap, valamint az iskola együtteseinek munkájában is részt vesz.

80 /WC használható /nem akadálymentes

Tóth Aladár_075.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page