top of page
Izrael_Amos Oz_Michiel Hendryckx_cc.jpg

Ámosz Oz

Izrael

Izraeli_nagykövetség_logo_HUN.jpg

Ford.: Szilágyi Erzsébet

Barátok között

Gyabronka József

Felolvassa:

Argentin_Tildy_EUNGR.jpg

Helyszín: Argentin Nagykövetség Rezidenciája
1062 Budapest, Andrássy út 96.

Ámosz Oz (1939 – 2018), izraeli író, újságíró. Eredeti neve: Amosz Kalusne. Élete során 40 regénye, 14 novellája, 2 mesekönyve és 12 cikkgyűjteménye jelent meg. Évekig publikálta kritikus hangvételű politikai tárcáit és irodalomkritikáit a Davar és a Yediot Aharonot napilapok hasábjain. Leghíresebb és legtöbb nyelvre lefordított irodalmi műve a Szeretetről és sötétségről című, önéletrajzi ihletésű regény. Ámosz Oz írásaival számos rangos irodalmi díjat nyert. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki.

 

Barátok között

(Európa Könyvkiadó, 2017)

Ámosz Oz könyve egy képzeletbeli kibuc, Jikhát életébe avatja be az olvasót. Szereplői olyan nők és férfiak, akik a huszadik századi történelem egyik legnagyobb kollektív álmának árnyékában, személyes fájdalmaik átélése során emberi közelségre vágynak. A könyv az ötvenes évek Izraelében játszódik, olyan témák merülnek fel benne, amik a mai napig meghatározzák Izrael állam gondolkozását: a Holokauszt emlékezete, a nők helyzete, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség, az egyén és a kollektiv álmai, reményei, sikerei és tragédiái.

 

Az idén elhunyt Ámosz Oz egy korábbi művében írja, hogy a zsidó nép folytonossága nem területekre, hősökre vagy vallási hagyományokra, hanem az írott szóval való folyamatos párbeszédre épül. Ez a párbeszéd érezhető ebben a regényében is.

Büchler Tamás, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója

Argentin Nagykövetség Rezidenciája (Tildy-palota)

A háromemeletes neoreneszánsz palota Feszty Adolf építész tervei szerint és irányításával 1881 és 1883 között épült a Herzog-Herzl család megrendelésére. A tulajdonosok között volt a Koháry család, valamint több Szász-Coburg-Gothai herceg is. A háborút néhány golyónyommal átvészelő lakóépület 1945 és 1946 között Tildy Zoltán miniszterelnök (később köztársasági elnök) rezidenciája volt. 1949-ben államosították, a szocializmus alatt magas rangú tisztviselők gyermekeinek napközije, később nyelviskola és zeneiskola működött benne. Az épület 2017 óta az Argentin Köztársaság Nagykövetségének Rezidenciája.

60 / WC nem használható / nem akadálymentes 

Argentin_002.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page