top of page
Slovakia_Rankov_ photo LIC _ Lucia Gardi

Pavol Rankov

Szlovákia

A falu, amelyik még a térképen sincs rajta

Ford.: Mészáros Tünde

Pál András

Felolvassa:

Helyszín: Deep hanglemezbolt

1062 Budapest, Aradi u. 22.

Logo Slovensky institut_final_modre-HU.p
deep_logo_UJ_FF.jpg

Pavol Rankov (1964) a szlovák irodalmi középnemzedék egyik legjelentősebb képviselője. Az idő távlatából című első novelláskötetéért elnyerte az év legjobb pályakezdő írójának járó Ivan Krasko-díjat. Egyik legjelentősebb műve a Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regény, amelyért megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. Gyerekkorától Pozsonyban él. A pozsonyi Komenský Egyetem könyvtár szakán végzett 1987-ben, ma is az egyetem Könyvtár- és Információtudományi tanszékének munkatársa.

 

A falu, amelyik még a térképen sincs rajta

Szlovák noir novella, duzzogó kiskamasz elbeszélővel. Az egyszerű szünidei cseregyerek-akcióval induló történet egyre nyugtalanítóbbá, a kirajzolódó családi képlet egyre félelmetesebbé válik.

 

Tizenkét évesen még toleráns az ember. De hogy egy dögunalmasnak induló falusi nyaralás a „világ végén” percek alatt fordulatos történelmi, családi drámává fajuljon, az a legvagányabb városi kissrácot is megviseli. S ahogy ezt elmeséli, az lebilincselő! Pavol Rankov novellája a humor, a krimi, a történelmi és emberi drámák egyvelegének letehetetlen példája.

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

Deep hanglemezbolt

Az idén húsz éve működő Deep hanglemezboltot egészen biztosan ismeri a hazai vinyl fanatikusok többsége. Az elsősorban független elektronikus zenei kiadványokra specializálódott, valamint gondosan szelektált funk, jazz és world music palettájáról ismert üzlet ma már rohamosan terebélyesedő indie, rock, pop kínálatával együtt lényegében minden igényes zenekedvelőnek igyekszik kedvezni. Az online is elérhető, hetente frissülő készletben korábbi, sokszor ritkaságszámba menő és aktuális megjelenések egyaránt megtalálhatók.

20 / WC nem használható / nem akadálymentes

Deep_089.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page