top of page
Magyarorszag_Vida_Gabor_Szilágyi_Lenke.j

Vida Gábor

Magyarország

Egy dadogás története

Gazsó György

Felolvassa:

allambizt_logo_2019.jpg

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL)
1067 Budapest, Eötvös u. 7.

Vida Gábor (1968) a romániai Kisjenőn született. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végzett magyar–francia szakon. Marosvásárhelyen él, a Látó folyóirat próza rovatának szerkesztője. Főbb megjelent művei: Fakusz három magányossága (2005), Nem szabad és nem királyi (2007), A kétely meg a hiába (2012), Ahol az ő lelke (2013), Egy dadogás története (2017). 2008-ban Artisjus Irodalmi Díjat, 2017-ben Déry-díjat kapott.

 

Egy dadogás története

(Magvető Kiadó, 2018)

Vida Gábor önéletrajzi regényében Erdély egyszerre metafora és valóságos ütközőtér, ahol a különböző vallások, nyelvváltozatok, mentalitások, reflexek és tájak játszanak fontos szerepet: formálnak karaktert, adnak távlatot. Az Egy dadogás története így lesz írói pályakép, egy térségnek és magának az önéletrajziságnak is a fantasztikus regénye.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programjának feladata a magyar irodalom külföldi népszerűsítése. A programnak köszönhetően Magyarország évente 10–12 könyvvásáron mutatkozik be és 40–50 magyar szerzőnek biztosít megjelenési lehetőséget nemzetközi fesztiválokon. Az Irodalom Éjszakája rendezvény szervezésébe Bukarest, Pozsony, Prága, New York, Szófia mellett Budapesten és Debrecenben is bekapcsolódunk.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár

Történeti Levéltár

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1945 utáni titkosszolgálati iratok állami közgyűjteménye. A levéltár biztosítja, hogy  bárki megismerhesse a magára vagy családjára vonatkozó állambiztonsági iratokat, valamint a tudományos kutatásai és közművelődési programjai révén közvetlenül is hozzájárul a korszak elemző bemutatásához. Székhelye, az egykori Schneider-ház, eredeti formájában helyreállított neobarokk belvárosi bérpalota, mely méltó környezetet nyújt a tudományos és kulturális rendezvényeknek.

60 / WC használható / nem akadálymentes

ABTL_119.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page