top of page
Romania_Lucian_Dan_Teodorovici_2017.jpg

Lucian Dan Teodorovici

Románia

Rágógumi

Ford.: Szonda Szabolcs

Schneider Zoltán

Felolvassa:

Helyszín: Képzőművészeti Egyetem (rektori tanácsterem)

1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

Kepzomuveszeti+Feszty-villa_MKE_logo2tex

Lucian Dan Teodorovici (1975) az új román író-nemzedék markáns képviselője, műveit több nyelvre lefordították. Magyarul A bábmester börtönévei (Libri, 2014) címmel jelent meg a nevét széles körben ismertté tevő, Matei Brunul című regénye, az első szépirodalmi mű, amely kísérletet tesz az egykori román büntető-táborok ábrázolására. Drámaíróként és irodalmi szerkesztőként (Polirom Kiadó) is jelentős a tevékenysége. Magyarul még a Cirkuszunk bemutatja: című kisregénye is olvasható (L’Harmattan, 2009). 2017-től a jászvásári Román Irodalmi Múzeum igazgatója.

 

Rágógumi

Lucian Dan Teodorovici novellájában rögtön a pokolban találjuk magunkat, ám hősünk (és az olvasó/hallgató) elkárhozása csak ezután kezdődik. A stációkat mintha egy szürkehályoggal megvert kancsal műkedvelő festette volna a szürke tizenhat árnyalatával, a kontúrok mégis élesek, a perspektíva mesteri. Egy kietlen jelenben sötét, közönyös lelkünk szállingózik a sivár jövőbe. A mindannyiunk számára jól ismert, sőt már otthonos pokolról tudjuk, hogy benne a zuhanás örök. Ez a novella egy emlékeztető csupán.

 

A reklámok által mérgezett világunkban – ahol minden apa atletikus, sikeres és odaadó; minden anya karcsú, életvidám és üde; minden gyerek ügyes, okos és makkegészséges –, szükség van ilyen igazi, valóságot színről színre mutató tükörre.

Simona Tănăsescu, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója

Magyar Képzőművészeti Egyetem, rektori tanácsterem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem célja a művészeti oktatás legkiválóbb szinten való megvalósítása. 1871-es alapítása óta ápolja Magyarország élő művészeti hagyományait és reflektál folyamatosan a kortárs művészeti áramlatokra. Az egyetem kiállítóterei (élükön a Barcsay Teremmel), könyvtára és gyűjteménye egész évben várja a látogatókat. Az epreskerti műteremházak, a Feszty-ház, az Intermédia épület, és a tihanyi művésztelep is az egyetem szerves részét képezik. 1997-98-ban a főépületen folytatott restaurálási munkálatoknak köszönhetően eredeti szépségét nyerte vissza a múlt században épült homlokzat, a Rektori folyosó, valamint az épület számos belső dekorációja.

40 / WC nem használható / nem akadálymentes 

Képző_105.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page