top of page
Estonia_Mudlum_f Ruudu Ulas.jpg

Mudlum 

Észtország

Ford.: Segesdi Móni

Katicabogarak éve

Martin Márta

Felolvassa:

Helyszín: Postamúzeum
1068 Budapest, Benczúr u. 27.

Postamúzeum_logo_25mm.png

Mudlum (1966) viszonylag későn, blogszerzőként landolt az észt irodalmi életben. Már kezdeti írásait is kiforrott stílus és felismerhető kézjegy jellemezte. A 90-es évek leltárosa, aki jobbára tárgyak és helyek (kis sziget, nagyvárosi bérház, női fürdő, gyermekkórház) mikrotörténetét írja meg sajátos hangulatú prózájában, emlékszilánkokat simítva össze végeláthatatlan mozaikká. Visszatérő motívumai az álmatlanság, illetve álom és valóság elmosódó határai. Szenvedélyes olvasó és megszállott kertész.

 

Katicabogarak éve

Mudlum breviárium (Észt Intézet – Puralica, 2018)

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. Az Irodalom Éjszakáján elhangzó novella egy család három nemzedékének nőalakjait vázolja fel tenger-, boróka- és szénaillatban. Az észt helyszín látogatói hagyományosan ajándékba hazavihetik a novelláskötetet.

 

Mudlumnak megvan az a tehetsége, hogy hihetetlenül találóan ragadjon meg emlékképeket. Bár olyan helyekre és időkbe visz el, ahová mi már nem fogunk elvetődni, rendkívül érzékletes és többrétegű leírásait olvasva úgy érezzük, mintha mindezt személyesen megtapasztaltuk volna.

Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója

Postamúzeum

A Postamúzeum állandó kiállítása a Magyar Királyi Postáról azt emeli ki, milyen területen tekinthető elsőnek, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként, vagy elsők között a világon. Kézi kapcsolású telefonközpont, csőposta-berendezés, távírógépek működés közben ki is próbálhatók, mint ahogy levélkötegek készítése is.

A Távirati Stílusban című időszaki kiállításban 60 művész 130 alkotása mintegy összefoglalását nyújtja az alkalmazott grafikában 1928 óta végbement művészeti változásoknak.

 

30  / WC nem használható / nem akadálymentes

Postamúzeum_037.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page