top of page
Svájc_Ilma_Rakusa_©Giorgio_von_Arb.jpg

Ilma Rakusa

Svájc

Rengeteg tenger

Ford.: Kurdi Imre

Börcsök Enikő

Felolvassa:

PAM.png

Helyszín: Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM)

Munkácsy M. u. 19b

Ilma Rakusa (1946) Európa-szerte az egyik legeurópaibbnak tartott író, költő, műfordító. Apja szlovén, anyja magyar, e két nyelven kívül beszél még szerbül, oroszul, lengyelül, angolul, franciául és németül, amely egyben az írói nyelve is. Budapesten, Ljubljanában, Triesztben töltött első éveit tartja minden későbbi érdeklődése, inspirációja és tevékenysége igazi forrásának. A többek között Kertész Imre és Nádas Péter szövegeit németre fordító írónő Zürichben él.

 

Rengeteg tenger

(Magvető Kiadó 2011)

A Rengeteg tengert olvasva elkísérhetjük Ilma Rakusát életútján Rimaszombattól Zürichig. Nem egyszerűen gyermekkorról, ifjúságról mesél, hanem láthatóvá, ízlelhetővé, hallhatóvá teszi az időt. A szerzőt művéért a legnagyobb svájci irodalmi elismeréssel, a Svájci Könyvdíjjal tüntették ki.

 

A kifinomult műveltségű Rakusa könyve sokkal több, mint egy költő érzékeny önarcképe. Élettörténete történelmi töréspontokon nyugszik, így a huszadik század históriájaként is olvashatjuk.

Hambuch Dóra, a Svájci Nagykövetség munkatársa

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM)

A Városligethez közel, a Munkácsy Mihály utcában rejtőzik Schiffer Miksa mérnök-vállalkozó egykori, szecessziós villája. Az 1912-ben Vágó József által tervezett épület eredeti részletei különleges élményt nyújtanak a művészet- és a kultúrtörténet iránt érdeklődőknek. A villa külső homlokzata puritán kialakítású, az utcáról alig észrevehető. A hall nagyméretű üvegablakát Kernstok Károly tervezte, a falon Zsolnay csempeborítás látható.

Ez a különleges épület ad helyet a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete részeként működő Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM) szakgyűjteményének.

80 / WC  használható / akadálymentes

PAM_025.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page