top of page
Csehország_Alena Mornštajová ©a szerző a

Alena Mornštajnová

Csehország

Ford.: Juhászné Hahn Zsuzsanna

Hana

Rath Gyorgy_Fehér háttér IMM_logo .png

Takács Kati

Felolvassa:

Helyszín: Ráth György Múzeum
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Alena Mornštajnová (1963) nyelvtanár és műfordító, Valašské Meziříčíben él. Ötvenévesen publikálta első regényét, melyet azonnal neveztek a Cseh könyv díjra. Hana című harmadik kötete 2017-ben látott napvilágot, több rangos díjat elnyert és az egyik legnépszerűbb kortárs cseh írónővé tette Mornštajnovát. A Hana a moly.hu-hoz hasonló cseh könyves weboldalon (databazeknih.cz) az olvasók által legjobbnak ítélt könyvek százas listájának első helyezettje.

 

Hana

A Hana című regény egy család két nőtagjának, a címszereplő Hanának, és unokahúgának, Mirának a sorsát, valamint különleges kapcsolatukat dolgozza fel. Hétköznapi emberek mélyen drámai élettörténete tífuszjárványról és holokausztról, szerelemről és tragédiákról. Arról, hogy ismernünk kell a történelmet és felmenőink történetét ahhoz, hogy megismerhessük önmagunkat. Alena Mornštajnová remek elbeszélői vénáról és drámai érzékről tesz tanúbizonyságot, szövege érzékeny, de nem szentimentális.

 

Ez a hazájában rendkívül sikeres regény olvasmányos, megrázó és fordulatos, mind színvonalában, mind témaválasztásában Szabó Magda műveihez, leginkább a Katalin utcához és Az ajtóhoz hasonlítható.

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója

Ráth György-villa

A Ráth György-villa 2018 őszén A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára.

Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának egykori otthona az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre. A közel 600 műtárgyból álló kiállítás hűen idézi a századforduló hangulatát és méltó emléket állít Ráth Györgynek.

 

25 / WC használható / nem akadálymentes

_DSC4975.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page