top of page
Lengyelorsdzág_Lukasz_Orbitowski_)c)_Krz

Łukasz Orbitowski

Lengyelország

Ford.: Mihályi Zsuzsa

Egy másik lélek

Olasz Renátó

Felolvassa:

Helyszín: Yunus Emre Török Kulturális Intézet (padlás)
1062 Budapest, Andrássy u. 62.

toroklogo ye 2.png

Łukasz Orbitowski Az 1977-es születésű író, esszéista ma Lengyelország egyik legnépszerűbb fantasy és horror szerzője. Műveiben a fantasztikum a természetfölötti világ teremtményei, a társadalmi regény elemeivel keverednek. Prózájára leginkább a kétértelműség, a sejtetés jellemző, mely elbizonytalanítja az olvasót: vajon a természetfölötti világot nem pusztán a hősök elméje, múltbéli traumái, pszichés zavara teremtette? Regényeiben sok a kulturális utalás, a popkultúra sémái mellett erőteljesen jelen van az irodalmi tradíció, különösen a lengyel romantika irodalma.

 

Egy másik lélek

(Typotex Kiadó, 2017)

Egy város. Lepusztult, omladozó lakóházak. Sárfoltos, pontatlan, zsúfolt buszokon utazó, kimerült emberek. Egyikük fejében váratlanul egy különös gondolat kezd motoszkálni, ami legyőzhetetlen vággyá hatalmasodik. Nincs indíték, nincs ok. Zsigeri, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a bydgoszczi cukrászfiú testébe. Parancsát nem lehet megtagadni. Nincs menekvés. A brutális bűntett után rémület dermeszti meg a várost…

A megtörtént eseményeken alapuló regény az elidegenedés iszonyatáról, a megértés lehetetlenségéről és az emberi szenvedés mindebből fakadó nyomasztó formáiról szól.

 

Családi fészek másképp. Mire képes, mivé válhat az ember biztonságos és stabil háttér, vagy szerető, odafigyelő környezet nélkül? Merre tarthat az univerzális értékeket és az etikai szabályokat megtagadó világ? Ezt szemlélteti az Egy másik lélek című könyv.

Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

Yunus Emre Török Kulturális Intézet

Az intézetnek otthont adó épület a török állam tulajdona.

A historizáló reneszánsz stílusú palota 1882-83-ban épült Bobula János tervei alapján, aki tulajdonosa és kivitelezője is volt. A terméskőből épült, loggiákkal és karcsú oszlopokkal kiképzett homlokzata olyan szépre sikeredett, hogy az akkori közönség az Andrássy út legpompásabb házát látta benne.  Az idők során a palota belseje sokat változott, használta az Államvédelmi Hatóság és a Magyar Tudományos Akadémia is, ennek ellenére sok helyen megmaradtak az eredeti ajtók, ablakok és több helyen eredetiben csodálhatjuk meg a  dekoratív burkolatot is.

60 /  WC nem használható / nem akadálymentes

Yunus Emre_padlas_115.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png
jel_terkep.png
bottom of page