top of page

Nagy-Britannia

Andrea Levy

Könyv:

A citromfa gyümölcse

Ford.: Kiss Annamária

Eke Angéla

Felolvassa:

1061 Budapest, Andrássy út 33., II/1. 

Helyszín: Resident Art Budapest

Andrea Levy

Író, öt regénye a fekete jamaicai bevándorlók Nagy-Britanniában született gyermekei nehézségeit járja körül. Szülei 1948-ban az Empire Windrush fedélzetén érkeztek Angliába – ez az utazás összetett képet adott a két országról, és meghatározta későbbi munkáit. Még az 1990-es években is kevesen írtak a fekete brit tapasztalatokról. Levy olyan regényeket kezdett írni, amelyeket ő is olvasni szeretett volna – történeteket a közösségéről, az ország változó, sokszínű lakosságáról, és a brit történelmet a Karib-térséggel összekötő szálakról.

 

A citromfa gyümölcse

Regényben Levy történetének horizontja messze túlmutat az országhatáron – elviszi az olvasót Skóciából a tengeren túlra, Panamába, Kubába és Harlembe. A főszereplő, Faith Jackson élete gyökeresen megváltozik, amikor szülei bejelentik, hogy visszaköltöznek Jamaicába. Faith követi őket a Karib-térségbe, ahol elkápráztatják Coral néni történetei és a családtörténet bonyolult szálai. A citromfa gyümölcse a család és a gyökerek, a helyek és az utak története, amely a fekete britek küzdelmét mutatja be a valódi otthon megtalálásáért.

 

“Levy büszke fekete, jamaicai és brit, de ezek a címkék nem korlátok – sokszínű gyökereiben kihívást és megújulást talál. Örömmel ismertetjük meg munkásságát a szélesebb közönséggel, körüljárva az önmeghatározás küzdelmét egy globalizált világban.“

Jennie King, a British Council Kulturális és Oktatási igazgatója

Resident Art Budapest 

 

A 2016-ban indult Andrássy úti lakásgaléria feltörekvő kortárs művészekkel foglalkozik, műteremlátogatásokat és galériasétákat szervez a városban. Célja, Schneller János művészettörténész vezetésével, a kortárs képzőművészeti színtér bővítése, a jelen művészetében való tájékozódás elősegítése, a személyes élmények révén való bevonódás megteremtése, és az érzékenyítés kiállítások, művészeti séták, tárlatvezetések, filmvetítések, művésztalálkozók révén.

 

25 fő/ WC van / nem akadálymentes

bottom of page