top of page

Rosa Liksom

Finnország

Könyv:

Felolvassa:

Sodró Eliza

Helyszín: Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező utca 15.

 

Lengyel Intézet

Budapest egyik legrégebbi kultúrintézete, egyben pedig a világ egyik legrégebbi Lengyel Intézete 1939 óta működik a fővárosban, 1964-től már jelenlegi helyén, a Nagymező utcában. Az idei évben nem csak rendezőként, de helyszínként is csatlakozunk az eseménysorozathoz – az Irodalom Éjszakája alkalmából kiállítóterünkön túl közel tízezer kötetes, a klasszikus és kortárs lengyel irodalmat, valamint magyar művek lengyel nyelvű fordításait gyűjtő könyvtárunkat nyitjuk meg a közönség előtt.

 

30 fő / WC van / akadálymentes

Ideglenes

Ford.: Jankó Szép Yvette

Rosa Liksom

(1958) finn író és képzőművész, a finn rövidpróza mestere. Antropológiát és társadalomtudományt tanult Helsinkiben, Koppenhágában és Moszkvában. Műveit tíz nyelvre fordították le és adják ki világszerte. Novelláskötetei és regényei mellett, képregények, gyerekkönyvek, filmek, festmények alkotója. 2011-ben A 6-os számú fülke című könyvéért Finlandia díjat kapott. 2017-ben a Noran Kiadó adta ki Ideglenes című novelláskötetét.

Ideglenes

Ideglenes című novelláskötetében Liksom napjaink finnjeit sorolja elénk dübörgő szerelmeikkel, aggodalmaikkal, bánataikkal. Elénk áll az egyedülálló anya, a lelkész, a választási biztos, a végrendelkező, a családfakutató, az illegális fakitermelő, a Törökország-mániás, a részeg rendőr, a világjobbító, a lányfuttató, az elfelejtett asszony és az elhagyott, keserű férfi. Az Ideglenes tükör, ha a kép éjsötét, az nem a tükör hibája és nem is az íróé. Irodalmunk nagy kincse Liksom éles szeme és sziporkázó humora, mellyel megláttatja velünk örömeinket és csalódásainkat.

bottom of page