top of page

Dora Kaprálová

Csehország

Ford.: J. Hahn Zsuzsanna

Könyv:

Egy férfi. válasz Esterházy Péternek

Felolvassa:

Balsai Móni

Helyszín: PREZI

1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.

Dora Kaprálová

(1976) Irodalomkritikus, filmes és rádiós dokumentumműsor-készítő, író, újságíró. Első könyve a 2002-es Výšiny című színdarab, majd Květa Legátová írónővel folytatott beszélgetései is megjelentek könyv formában, Návraty do Želar címen (2003, 2007). Az Egy férfi. Válasz Esterházy Péternek (Typotex, 2016) az első prózai műve, amelyet 2016-ban a Berlínský zápisník követett. Berlinben él. A híres cseh író, Jáchym Topol szerint Kaprálová egy “intellektuális punk nőszemély” szuverén nyelvén ír, “aki megigézően erős képeket tár elénk”.

Egy férfi

Van Egy nő. Dora Kaprálová olvasta. Tán megszerette. Aztán viszonyuk lett. 66 napos. Ezeken a napokon ez a nő felírta a lapra: Van egy férfi (vagy nyelv, vagy valami más). Közük lett egymáshoz. Így egyszerre minden más lett. Az irodalom sorsa már csak ilyen, variációk végtelen stafétája. Az egyik férfi adja a másiknak a stafétát, és aztán mind bekerülnek a kötetbe. Vagy talán csak egy férfi, ez a több alakban létező és megfoghatatlan… Semmi analízis, pszicho- vagy szociodráma. Életképek. Nagyot mondunk: maga a szerelem. A viszony. A köz.

 

„Kaprálová könyvének lapjairól szenvedélyes vallomások törnek elő, a kapcsolatok rövid, mégis kifejező definíciói, álomszerű fantáziák férfiakról, akiket az utcán megpillantva szemernyivel tovább fürkészünk, mint az illdomos lenne…“

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója

Prezi

A Prezi különleges prezentációs szoftverével Magyarországról indult világhódító útjára 9 évvel ezelőtt. A világszerte ismert cégnek ma már több mint 85 millió felhasználója van. A Prezi tavaly tavasszal megvette a lett Infogramot is, így Budapest és San Francisco mellett most már Rigában is van irodája. A Prezi különlegessége, hogy a hagyományos, slide-okon alapuló előadásforma helyett térben meséli el a történeteket. Ennek köszönhetően a prezentációk élvezetesebbek és emlékzetesebbek.

 

40 fő / WC van / akadálymentes

bottom of page