top of page

Portugália

João Tordo

Könyv:

Memory Hotel

Ford.: Urbán Bálint

Rusznák András

Felolvassa:

1066 Budapest, Jókai utca 5.

Helyszín: Gyöngysziget

JOÃO TORDO

João Tordo nemzedékének egyik legtermékenyebb szerzője. 1975-ben született Lisszabonban, filozófia szakon diplomázott, újságírást és kreatív írást tanult Londonban és New Yorkban. 2009-ben Három élet című regényével elnyerte a rangos José Saramago Irodalmi Díjat. Tíz regényt publikált, műveit számos nyelvre lefordították, magyarul Memory Hotel címmel jelent meg regénye 2015-ben. Az újságíróként, fordítóként és forgatókönyvíróként dolgozó Tordo könnyedségével, kozmopolitizmusával a nemzeti hagyományoktól eltávolodó, új hangon megszólaló generáció képviselője.

 

 

MEMORY HOTEL

Egy európai városból érkező fiatal irodalmár New York-i ösztöndíjat kap az afroamerikai próza tanulmányozására. Egy tragédia azonban hirtelen megváltoztatja életét, és az egyetemi élményeket taglaló eseménysor egy több szálon futó, krimiszerű nyomozás történetévé alakul. A főhős egy orosz műgyűjtő milliomos megbízásából az eltűnt portugál fadoénekes nyomába ered, de elnyeli őt a mindent magába olvasztó, labirintusszerű, lüktető nagyváros. A forgatókönyvek precizitásával tagolt történet remekül vegyíti a krimik feszültségét és kíméletlenségét az emlékezés és identitáskeresés fájdalmas bolyongásával.

  

”A tavasz megérkezett Budapestre és szerelem van a levegőben. Az Irodalom éjszakája idei mágikus színpadára Portugáliából a sajátos hangú João Tordo érkezik, akinek a szerelem fellobbanása nemcsak a tavaszt hozza el.”

João Miguel Henriques, a Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ igazgatója

Gyöngysziget

A Gyöngysziget egy családi vállalkozás, ami kedvelt célpontja a hobbiékszer-készítés magyar és külföldi szerelmeseinek. Varázslatos oázis, ahol a kristályok csillogása, a falakon sorjázó színes gyöngyökkel teli tasakok és a poharakban található megannyi ásvány és üveggyöngy egyedi hangulatot teremt.

 

25 / WC nincs / akadálymentes

bottom of page