top of page

Ford.: Almássy Ágnes

Norvégia

Hilde Østby

Könyv:

A vágyakozás enciklopédiája 

Petrik Andrea

Felolvassa:

1065 Budapest, Pethő Sándor utca 2.

Hilde Østby

1975-ben született Oslóban. Eszmetörténetet tanult, majd újságíróként, kritikusként, szerkesztőként és kommunikációs tanácsadóként dolgozott. 2013-ban debütált szépíróként A vágyakozás enciklopédiája c. regénnyel. Három évvel később jelent meg a testvérével közösen írt könyvük az emlékezetről: Å dykke etter sjøhester (Merülés tengericsikóra).

 

A Vágyakozás enciklopédiája

Izgalmas, okos és sokrétű regény a szerelem természetéről. Liv Vestby, a szerző irodalmi alteregója, a fejébe veszi, hogy utánajár, létezik-e szerelem első látásra, és mint egy enciklopédiában, Alighieritől a Zoológusig terjedő szócikkekben feldolgozza a történelem és a világirodalom leghíresebb szerelmeseinek vágyakozástörténeteit, hogy bebizonyítsa, igenis létezik az a mindent elsöprő és mindennél hatalmasabb érzés, amiért érdemes élni, és ami után akár egy életen át is képesek vagyunk epekedni.

(Pap Vera-Ágnes fordítása)

"Aligha van jobb program a tavasz első napján, mint egy szokatlan helyszínen meghallgatni egy különös történetet egy életen át tartó rendkívüli, bizarr szerelemről kedvelt színészünk tolmácsolásában..."

Petke Emese,  a Norvég Nagykövetség munkatársa

Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom

A városrész 1777-ben kapja a Terézváros nevet, és ebben az évben Batthyány József hercegprímás létesít itt plébániát. 1801-ben indul meg Kasselik Fidél tervei alapján a templom építése a Szentlélek tiszteletére. A belső kialakítás Pollack Mihály terve alapján történik. A templom homlokzatát díszítő Szent Teréz szobrot Dunaiszky Lőrinc készítette. A toronysisak Ybl Miklós alkotása (1871). Rudnay Sándor herceg-prímás rendeletére 1822-ben a műemlék templom titulusát Avilai Szent Terézre változtatják.  A plébánia épülete a Magyar Katolikus Egyház tulajdona.

 

30 fő / WC nincs / nem akadálymentes

Ford.: Pap Vera-Ágnes

bottom of page