top of page

Helyszín:

Veres Pálné Gimnázium,

V. ker., Veres Pálné u. 38.

LÍDIA JORGE

PORTUGÁLIA

Könyv:

A FÉRJ

Ford.: Lukács Laura

Fullajtár Andrea

Felolvassa:

LÍDIA JORGE

Lídia Jorge (1946) a kortárs portugál próza egyik legmeghatározóbb hangja. A 80-as évek óta több tucat regényt, novelláskötetet és esszégyűjteményt jelentetett meg, életművét számtalan díjjal tüntették ki. A Lisszaboni Egyetem bölcsészkarán diplomázott, több évet dolgozott irodalomtanárként a függetlenedésért küzdő portugál gyarmati területeken, Angolában és Mozambikban. A salazari diktatúra után szárba szökkenő új portugál irodalom kiemelkedő alakja és a kortárs portugál női irodalom egyik alapítófigurája.   

A FÉRJ

Egy tízemeletes társasházban dolgozó házmesternő életét durva viselkedésével megkeseríti alkoholista férje. Minden estéjét rettegésben tölti, és folyamatosan ki van téve a férfi erőszakos kirohanásainak. Lídia Jorge novellája döbbenetes őszinteséggel ábrázolja a férfiközpontú társadalom szorításában vergődő nő helyzetét és kendőzetlenül beszél a családon belüli erőszak érzékeny témájáról, mindezt pedig egy olyan sajátos elbeszélői hang segítségével teszi, melyben a történetmondás ritmusát az egyik legősibb Mária-imádság rituális szövege határozza meg.

 

 „A novella sokkoló erővel mutatja be azt, hogy minek vannak kitéve a nők a férfiak erőszakos törvényei által irányított társadalomban. A szöveg emellett Lídia Jorge egyedülálló elbeszélőművészetének legparadigmatikusabb példája is egyben.“

João Miguel Henriques, Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ

VERES PÁLNÉ GIMNÁZIUM

Az Országos Nőképző Egyesület tanintézete, melyet Veres Pálné alapított, 1869. október 17-én nyílt meg egy osztállyal és 12 tanulóval. Az iskola első igazgatója Gyulai Pál volt. 1894 ben az iskola nyilvánossági jogot kapott. Névadónk, Veres Pálné (született Beniczky Hermin) 14 leánytanulóval 9 tanárral, saját maga által készítetttantervvel, fáradhatatlanul harcolva a nők magasabb fokú képzéséért rakta le az alapjait az itt folyó nevelőoktatómunkának. 

 

60 fő / WC van, akadálymentesített helyszín

bottom of page