top of page

Helyszín:

Have salon,

IX. ker., Bakáts tér 8.

VERONIKA ŠIKULOVÁ

SZLOVÁKIA

Könyv:

FEHÉR

Ford.: Mészáros Tünde

Szirtes Ági

Felolvassa:

VERONIKA ŠIKULOVÁ

Veronika Šikulová (1967) művei önéletrajzi ihletésűek, leginkább saját családja életéből és történetéből merít. Az írás számára nem más, mint egy lehetőség a mindennapi nehézségekkel való megbirkózásra. Ötletesen váltogatja az elbeszélői módokat, a komoly és a humoros témákat, ügyesen dolgozik az iróniával és paródiával. Elbeszéléseinek helyszíne a Kis-Kárpátok festői borvidéke. Az írónőnek 2014-ben jelent meg regénye magyarul Menettérti címmel a L’Harmattan kiadóban, majd 2015-ben ugyanitt második regénye a Hiányos fiasítás.

 

FEHÉR

A kisváros karácsonyváró hangulatát átlengi a frissen sült aprósütemény és a takarítás illata, de ott vannak a mindennapi gondok, az összezördülések, a hó és a szánkózás is. A tél meseszerű díszletei között bukkannak fel a városka tragikomikus kis figurái, mindegyik keresve a maga boldogságát. A hétköznapi események, hétköznapi tragédiák, ördögökkel és angyalokkal teli hétköznapi örömök keretet adnak ezeknek az emberi történeteknek. Veronika Šikulová ebben a szövegében is ritka ajándékkal lep meg bennünket: könnyeinken át kacaghatunk.

 

 

 

„Šikulová úgy mutat rá a mindennapok fájdalmaira, hogy a nevetésben megkönnyebbülten fellélegzünk, mikor a szövegein át ránk ragyog az élet.“

Deák Renáta, a Szlovák Intézet munkatársa

HAVE SALON

A Have 2011 szeptemberében nyitott, a kezdetektől több volt egy szépségszalonnál, annak ellenére, hogy innen mindig megszépülve távoznak. Ez egy olyan otthonos élettér, egy olyan tágas nappali, ahol az ember egy pillanatra megnyugodhat, miközben elkészítik a frizuráját, felvarrják a tetoválását.

 

15 fő / nincs WC, akadálymentesített helyszín

bottom of page