top of page

Helyszín:

Congregatio Jesu,

V. ker., Váci u. 47.

MEHMET ZAMAN SACLIOĞLU

TÖRÖKORSZÁG

Könyv:

HAMAROSAN

Ford.: Szőllőssy Balázs

Elek Ferenc

Felolvassa:

MEHMET ZAMAN SACLIOĞLU
Mehmet Zaman Saclıoğlu Törökország egyik legkedveltebb írója. Sajátos hangvételű műveivel hamar elismertségre tett szert, kötetei számos nyelven megjelentek. Elsősorban novellákat ír, de verseskötete és regénye is jelent már meg. Novellái rövid időn belül a legelismertebb kortárs török írók közé emelték. A novelláiban használt vizuális narráció egyedi hangulatot kölcsönöz műveinek, melyek elsődleges témája a félelem, bűn, bűnhődés, kötelesség, szeretet és egyedüllét. Könyvei számos díjjal lettek kitüntetve

VÍZTÜKÖR ÉS ÁRNYÉK
A török író novelláinak főszereplője az idő. Az idő, amelyben megélünk vagy nem élünk meg bizonyos dogokat; az idő, amely olyan észrevétlenül formál és alakít, ahogy a szél csiszolja a piramisok évezredes köveit; az idő, amelyben éppen úgy van nyereségünk, mint ahogy vannak veszteségeink.
Küzdünk, hogy a múltra vonatkozó ábrándjainkat újraéljük a jelenben. Akárha réges-régi idők szelét éreznénk e novellákban, ez a szél azonban mai emberi sorsok tájait járja.
Mindazok, akik az író novelláiból kihallják az idő hangjait, vitorlát bonthatnak saját életük új távlatai felé.

"A török irodalom világszerte ismert írói és művei nagy múltra tekintenek vissza. Különlegessé elsősorban abban rejlik, hogy egyszerre ötvözi magában a Kelet és a Nyugat szépségeit."


Yakup Gül, a budapesti Yunus Emre Intézet igazgatója

CONGREGATIO JESU

A Congregatio Jesu női apostoli szerzetesrend alapítónője, tiszteletreméltó Ward Mária (1585-1645). Mária hit abban, hogy Isten klauzúra nélküli életre hívja őt és követőit, mert így lehetőségük van arra, hogy oda menjenek, ahol nagyobb szükség van rájuk az emberek szolgálatában. Az ignáci lelkiségi családhoz tartozó CJ szerzetesnők ma is világszerte jelen vannak, és fáradhatatlanul szolgálják a rájuk bízottakat az emberek javára, az Isten nagyobb dicsőségére. Hazánkba a nővéreket (népies nevükön ’angolkisasszonyokat’) először Pázmány Péter hívta meg, majd később Mária Terézia telepítette le.

 

50 fő / WC nincs

bottom of page