top of page

Helyszín:

MOME gipszöntő műhely, IX. ker., Kinizsi u. 39.

JANNE TELLER

DÁNIA

Könyv:

AHOGY ÚGY RINGATJÁK...

Ford.: Weyer Szilvia

Rajkai Zoltán

Felolvassa:

JANNE TELLER

Janne Teller (1964, Koppenhága) közgazdaságtant és jogot tanult az egyetemen, majd az ENSZ és az Európai Unió tanácsadójaként dolgozott szerte a világban. 1995-ben feladta „polgári”karrierjét, azóta teljesen az irodalomnak szenteli életét. A nagy port kavart Semmi című ifjúsági regénye, amely egzisztenciális és erkölcsi kérdéseket boncolgat, nemzetközi bestseller lett – Magyarországon számos középiskola ajánlott vagy kötelező olvasmánya, sőt bábszínpadi adaptáció is készült belőle.

 

AHOGY ÚGY RINGATJÁK…

Janne Teller novellájában ferde tükröt tart az elkényelmesedett európaiak elé, akik sokszor nem tudják beleképzelni magukat mások helyzetébe. Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha hirtelen mi válnánk mások céltáblájává? Ha üldözőből, kirekesztőből egyszer csak üldözötté, kirekesztetté válnánk? Ugye milyen másként festene a világ, ha megváltozna a nézőpont? A cseppet sem didaktikus „tannovella” által sugallt megértés és tolerancia napjainkban különösen fontos üzenetet hordoz.

 

 „Janne Teller bepillantást enged az emberi lélek legsötétebb bugyraiba, anélkül, hogy ítélkezne, megmondaná, mi a jó és a mi a rossz. Prózája tömör és nyers, történetei bekúsznak az olvasó bőre alá.“

 

Bogdán Ágnes, Dán Nagykövetség

MOME, A GIPSZÖNTŐ MŰHELY

A múzeum oldalszárnyában működő műhelyekben őrzik a 121 éves múltat és a szakma gazdagságát a MOME Design Intézetéhez tartozó bőr, nyomó, szövő, kötő, ruha, gipszöntő, kerámia és üveg műhelyei. A Gipszöntő Műhelyben  készítik el a diákok a porcelánöntést, égetést valamint az üvegfújást megelőzően a tárgyak gipsz formáját.

30 fő / WC van

bottom of page