top of page

Bálna Budapest, Északi galéria,

IX. ker., Fővám tér 11-12.

Helyszín:

Felolvassa:

Pálmai Anna

Ford.: Totth Gitta 

TÜNTETÉSEK  FELOSZLATÁSÁHOZ ALKALMAZHATÓ  ESZKÖZÖK

Könyv:

IZRAEL

SHANI BOIANJIU

SHANI BOIANJIU

Shani Boianjiu 1987-ben született Jeruzsálemben, a Harvard egyetemen tanult, angolul publikál. Első kötete, a Bátraké a mennyország világsiker lett, több mint 23 országban jelent meg eddig.  A regény a kamaszkoruk kezdetén besorozott női katonák zárt, kegyetlen és ismeretlen világába enged bepillantást. Jáel, Áviság és Lea együtt nevelkednek egy kis poros galileai faluban, amikor azonban a középiskola után besorozzák őket a hadseregbe, örökre megváltozik az életük. A katonasággal járó elvárások és a folyamatos készültség feszültségében pillanatok alatt kell felnőniük, és megismerniük az élet és a halál, a szerelem és a barátság sokszor embert próbáló kihívását. Shani Boianjiu lebilincselően közvetlen, metszően intelligens és kegyetlen elbeszélő, aki az érzelmeket és a humort sem nélkülözve fest érzékletes portrét három fiatal nőről és az országról, ahol élnek.

TÜNTETÉSEK  FELOSZLATÁSÁHOZ  ALKALMAZHATÓ  ESZKÖZÖK

443-as kihalt és lezárt útszakasz őreinek napjait az idegölő semmittevés tölti ki. Azonban az egyik nap tüntetők kis csoportja jelenik meg a kordon előtt, és nagyon remélik, hogy  a demonstrációjuk bekerülhet a napilapok hírrovatába. Az unatkozó izraeli katonák a katonai szabályzat megengedett eszközeivel igyekeznek eleget tenni a tüntetők kívánságainak, akiknek azonban úgy tűnik, semmi sem elég. A fekete humorral megírt rövid történet a  palesztin tüntetők és az izraeli katonák  reakcióját forgatja ki, az értelmetlenség érzetét sugallva az  olvasónak.

 

„Shani Boianjiu metszően nyíltan és sajátos, elbeszélő formába írja le saját katonaéveiből merített történeteit.  A keserédes humorral fűszerezett történet a Közel-Kelet bájosan abszurd világát mutatja be, görbe tükröt tartva a csatározásoknak.”

Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet

BÁLNA BUDAPEST

A 2013 novemberében megnyitott Bálna Budapest kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum. Találkozóhely és élménypont. Összeköti a Belvárost Belső-Ferencvárossal, a turisztikai övezetet a gasztrozónával. Budapesten egyedülálló módon teremt közvetlen kapcsolatot a Dunával. Meghatározó látványosság, ahogy a főváros is – a Bálnából nézve. A dunai levegő, a teraszok napfénye, az egyedülálló panoráma, a különleges üzletek, a kiállítások egyedülálló kikapcsolódást nyújtanak az ide látogatóknak.

 

60 fő / WC van, akadálymentesített helyszín

bottom of page