top of page

Helyszín:

Új Városháza,

V. ker., Váci u. 62-64.

Irodalom éjszakaja budapest

LUIGI PIRANDELLO

OLASZORSZÁG

Könyv:

A TALICSKA

Ford.: Székács Vera

Mészáros Béla

Felolvassa:

LUIGI PIRANDELLO

Luigi Pirandello olasz drámaíró, író, novellista, az 1934. évi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Leghíresebb regényei: Mattia Pascal két élete és Az ezerarcú ember. 1910-től főként a színháznak szentelte magát, olyan műveket alkotott, mint Hat szereplő szerzőt keres és IV. Henrik. A novella műfaja egész életében végigkísérte, kimeríthetetlen „ötlettartályként” szolgált számára, számos karakterét ebből álmodta színpadra.

 

 

A TALICSKA

Luigi Pirandello A talicska című novelláját 1917-ben publikálta a Novellák egy évre című kötetben. A főhős egy sikeres ügyvéd, aki vonatútja során visszaemlékszik a régi időkre és életének meghatározó pillanataira, az utazás végére azonban ráeszmél, a társadalom által ráaggatott (és elvárt) szerepek távol állnak valódi jellemétől. Kitalál egy titkos rituálét, amelyet minden nap megszállottan ismételget. A Pirandello művészetére oly jellemző keserédes humor ebben a műben is számtalanszor felcsillan.

„Pirandello születésének 150. évfordulója alkalmából felolvassuk A talicska című novellát, melyben a szerző briliánsan írja le az egyéni ösztönök és a mindent bekebelező társadalom közötti egyenlőtlen harcot.“

 

Gian Luca Borghese, igazgató, Budapesti Olasz Kultúrintézet

ÚJ VÁROSHÁZA
A Fővárosi Közgyűlés ülésterme egyidős Budapesttel, az egyesített fővárossal. A Lipót utcai (ma Váci utcai) épületet Steindl Imre tervezte, az első ülést ebben a helyiségben 1875-ben tartották. A terem két szintes, az alsó szinten gazdag faragású padsorok helyezkednek el, szemben az elnöki emelvény, mögötte impozáns színes üvegablakok. A galéria szintjén a Lotz Károly alkotta freskók láthatók, a Tudomány, a Közszellem és a Művészet, az Ipar, a Jog és a Kereskedelem allegorikus figuráival. Az Újvárosháza díszterme megőrizte funkcióját, ma is a Fővárosi Közgyűlés ünnepi üléseinek helyszíne.

40 fő / WC van, akadálymentesített helyszín

bottom of page