top of page

Helyszín:

KAMRA, zöld raktár,

V. ker., Ferenciek tere 4.

RUXANDRA CESEREANU

ROMÁNIA

Könyv:

UGORJ KI, NE UGORJ KI

Ford.: Selyem Zsuzsa

Mészáros Blanka

Felolvassa:

RUXANDRA CESEREANU

Ruxandra Cesereanu (Kolozsvár, 1963) román író, költő és esszéíró. 1985-ben végzett a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán. Egyetemi hallgatóként az Echinox című lap szerkesztője volt, 1991 óta a kolozsvári Steaua folyóirat szerkesztője. 1997-ben doktorált. Jelenleg a Babeș-Bolyai Egyetem összehasonlító irodalom tanszékének docense; oktatott a Politikatudományi Kar újságírás tanszékén is. Tagja a Phantasmának, a Kolozsvári Irodalmi Kutatóintézet munkacsapatának. Több vers-, próza- és esszékötete jelent meg, ezek közül egy két kötet magyarul is. A szürrealizmus és onirikus próza hagyományaiban gyökerező, helyenként pszichedelikus hangulatú írásai a román posztmodern próza fontos darabjai.

 

UGORJ KI, NE UGORJ KI

Halálmegvetést játszó kamasz lányok a szereplői Ruxandra Cesereanu novellájának, akinek az írásait általában a nőiesség lírai, iróniától sem mentes mejelenítése jellemzi. A felnőtté válás, az emlékezés, a gyermek és a gyermekkor túlélése, ugyanakkor finom erotika is felfedezhető az Ugorj ki, ne ugorj ki novellában.

  

„Ruxandra Cesereanu egy interjúban vallotta, hogy „a világ mesékből áll és mesék által lehet a világot megmenteni. Persze, a világ verssel is megmenthető, de a vers kódoltabb, titokzatosabb, ugyanúgy, mint a zene“. Az ő novellájában viszont egyszerre van ott a mese, a vers és a zene.”

 

Eunicia Trif, Budapesti Román Kulturális Intézet

KAMRA, ZÖLD RAKTÁR

A Katona József Színház stúdiószínpada a Ferenciek terén található izgalmas atmoszférájú Kamra, ahol jelenleg is olyan sikeres előadások láthatóak, mint a Terror, A tökéletes boldogság világa és A mi osztályunk. Az Irodalom Éjszakáján egy estére az előadások helyett különleges felolvasások költöznek a Kamrába: kiszakadunk a megszokott hétköznapokból és két helyszínen is várjuk az érdeklődőket, akik csak ezen az estén a Kamra soha nem látott arcát ismerhetik meg, és bepillanthatnak a színfalak mögé.

 

25 fő/ WC van

bottom of page