top of page

PER PETTERSON

NORVÉGIA

Könyv:

SODRÁSBAN

Ford.: Petke Emese

VAJDAI VILMOS

Helyszín:

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - TÁRSALGÓ
Haris köz 3.

PER PETTERSON

Per Petterson 1952-ben született Oslóban. 1987-ben egy novelláskötettel debütált, azóta hét regénye és egy esszékötete jelent meg. A nemzetközi sikert a Lótolvajok (2003) című regény hozta meg a számára, a New York Times az év öt legjobb szépirodalmi műve között tartotta számon 2007-ben. Regényeit ötven nyelvre fordították le, három magyarul is olvasható Földényi Júlia fordításában: a Lótolvajok (2009), az Átkozom az idők folyamát (2012) és a Megtagadom (2015) a Scolar Kiadónál jelentek meg.

 

SODRÁSBAN

A Sodrásban (I kjølvannet, 2000) hazai méltatói szerint a norvég irodalom legérzékenyebben és legcsodálatosabban megformált aparegénye, mely egyes szám első személyben meséli el egy férfi történetét, aki megpróbálja feldolgozni a hat évvel korábban történt szörnyű tragédiát, melynek következtében családjának több tagja odaveszett egy kompkatasztrófában. Az író, aki vállaltan saját családi történetét szövi a regénybe, a Könyvesblognak így nyilatkozik: „Ez irodalom, és nem pszichiátria. Zavarban lennék, ha csak azért írnék, mert annak terápiás haszna van...” Az elhangzó részlet az Ex Symposion 76. számában jelent meg 2011-ben.

 

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – TÁRSALGÓ

Társalgó, avagy a „színészbüfé”. A Katona elmúlt több mint 30 évének kultikus epicentruma, a színészek állandó találkozóhelye és gyakorlatilag második otthona, ahová ezúttal a nézők is meghívást kapnak.

 

20 férőhely

Felolvassa:

bottom of page