top of page

KATYA PETROVSZKAJA

NÉMETORSZÁG

Könyv:

TALÁN ESZTER

Ford.: Kurdi Imre

MÉSZÁROS BLANKA

Helyszín:

TÖRTÉNELMI VÁROSFAL BEMUTATÓHELY
Királyi Pál u. 13/b

KATYA PETROVSZKAJA

Katya Petrovszkaja 1970-ben született Kijevben, irodalomtudományt tanult az észtországi Tartuban, majd 1998-ban doktorált Moszkvában. 1999 óta Berlinben él.

2014-ben jelent meg első regénye, a díjnyertes Vielleicht Esther. A mű egy részletéért az írónő 2013-ban Klagenfurtban elnyerte az Ingeborg Bachmann-díjat. A regényt 2014 tavaszán jelölték a Lipcsei Könyvvásár Díjára. További díjai: Ernst Toller-díj, 2015; Aspekte Irodalmi Díj, 2014.

 

TALÁN ESZTER

Valóban Eszternek hívták az apa nagyanyját, aki 1941-ben, a megszállt Kijevben ott maradt egyedül az elmenekült család lakásában? Vajon ki hallotta a jiddis szavakat, amelyekkel oly bizalommal fordult az utcán a német katonákhoz? S ki állt és figyelt az ablaknál, amikor a katonák „lélektelen rutinnal“ lelőtték a bábuskát? Az óriási anyag epikus kibontása helyett az írónő a helyszíneken tett látogatásairól ír, egy ízzé-porrá tört, traumatikus évszázadot idéz meg, olyan szereplőkkel a középpontban, akiknek az arca ma már homályba vész. Hitetlenkedés, kétségek, humorérzék hatja át ennek a megindító könyvnek minden mondatát. A regény Kurdi Imre fordításában 2015-ben Talán Eszter címen jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

 

TÖRTÉNELMI VÁROSFAL / BEMUTATÓHELY

A különleges kiállítóhelyen a középkori Pest egykori városfalának egy hosszabb részletét lehet megtekinteni. A tablók és korabeli illusztrációk mellett a látogatók helyet is foglalhatnak a kiállítótér foteljeiben, hogy elidőzzenek a hatalmas fal alatt, amely évszázadokig jelentette városunk határát.

 

25 férőhely

 

Felolvassa:

bottom of page