top of page

MONO ART & DESIGN
Kossuth Lajos u. 12.

Felolvassa:

Helyszín:

NAGY ERVIN

Ford.: Ludmann Ágnes

BASSOTUBA NINCS ITT

Könyv:

OLASZORSZÁG

PAOLO NORI

PAOLO NORI

Paolo Nori 1966-ban született Pármában. Orosz nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát, majd pályafutását műfordítóként kezdte. A nevéhez fűződik egy Danyiil Harmsz írásait tartalmazó antológia, Lermontov és Puskin műveinek fordítása. 1999-ben látott napvilágot az aztán többször újrakiadott Bassotuba nincs itt című könyve. 2008-tól folyamatosan jelennek meg művei, a Mi compro una gilera e Baltica 9 című kötettől a 2015-ben kiadott Manuale pratico di giornalismo disinformato című munkájáig. Írásaira nagy hatással volt az orosz avantgárd, ugyanakkor műveiben szülőföldje és az emíliai irodalom jellegzetességeit is fellelheti az olvasó.

 

BASSOTUBA NINCS ITT

“Paolo Nori Bassotuba nincs itt című írásában a kilátástalan, perspektíva nélküli életet, a cselekvésre való képtelenséget veszi nagyító alá: főhősünk orosz szakon végzett értelmiségi, egy gyárban dolgozik, író akar lenni, de képtelen magát rávenni az írásra, igazából semmihez sem ért, így véleménye sincs semmiről, vagy ha van is, csak előre gyártott panelekből építkezik, gyereket nem akar, ezért barátnője, Bassotuba is elhagyja… Nori kiválóan rávilágít a végtelenül sekélyes társadalmi felszín alatti impotenciára, az egyén sodródásának problémájára.” (Lakó Zsigmond) A Bassotuba nincs itt szürreális mű, mely iróniával, bohókás nyelven mesél Learco Ferrari érzelmeiről, zavaros életéről, melankóliájáról. A könyv egy része 2014-ben jelent meg magyar fordításban Bassotuba nincs itt címmel, Ludmann Ágnes fordításában a Vidám vigasztalanok – Emíliai írók antológiája (ELTE Eötvös József Collegium) kötetben.

 

MONO ART & DESIGN

A MONO art & design galéria és concept store egy letisztult tér Budapest szívében, amely 2014 novemberében azzal a céllal nyílt meg, hogy a városban egy olyan izgalmas helyet hozzon létre, amely egyszerre működhet galériaként és üzletként, mint a legkülönbözőbb művészeti projektek befogadója.

 

50 férőhely

bottom of page