top of page

IVAN KULEKOV

BULGÁRIA

Könyv:

HARMADIK SZEMÉLYBEN

Ford.: Szondi György

BÁN JÁNOS + GUMINŐ

Helyszín:

BORBÉLY ÜZLET
Kossuth Lajos u. 18..

IVAN KULEKOV

Ivan Kulekov (1951, Hirevo) különös színfoltja a kortárs bolgár kultúrának. Hat szatirikus könyv jelent meg tőle Bulgáriában, három olaszul. Szinte minden európai nyelven olvasható vagy látható tőle „valami”. Tíz animációs filmet írt, ötször hajolt meg szerzőként színpadi premieren hazájában, két fotókiállítása volt, videófilmeket készített, jelöltként is indult az államfőválasztáson. Bolgár filológia és filozófia szakon végzett Szófiában. Magyarországon a 90-es évek óta találkozhatnak rajzos, fotós, szöveges műveivel azok, akik szeretik egyedi, kesernyés-vidám stílusát.

 

DOBOZÉLET

Harmadik személyben című kötete az első magyarul megjelent műve (Napkút Kiadó, 2006), melynek fülszövegében Szondi György, a kötet fordítója így ír Kulekovról: „Gördülnek a Kulekov-mondatok..., gördülnek néha ismerős gondolatsíneken, legtöbbször azonban hirtelen kanyart vesznek, fogódznunk kell erősen, vágánytalanul döccenünk és döcögünk és befelé nevetünk, elgondolkodunk nagyon. Le a párhuzamosan futóról? Ki a vonalas írásból? Ki a kottaképből? Kétségtelen: a hazájában sokféleképp kedvelt alkotó úgy képez, hogy képedünk. Ritkán járja a kényelmes sétányokat, noha... mindennapos mondatok közé tesz végtére itt-ott pontot. Amit nekünk nyújt, így nemcsak szemnek, de érzelemnek és értelemnek is igen való.“ 

 

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – BORBÉLYÜZLET

Különleges színházi tér az Astoria és a Ferenciek tere között.  A használaton kívüli üzlethelységben a Katona több mint két éve játssza nagy sikerrel A borbély című produkciót, főszerepben Bán Jánossal. Ezúttal az Irodalom Éjszakájának egyik izgalmas helyszíne.

 

50 férőhely

Felolvassa:

bottom of page