top of page

PAVOL RANKOV

SZLOVÁKIA

Könyv:

AZ IDŐ TÁVLATÁBÓL

Ford.: Tóth Annamária

HAUMANN PÉTER

Helyszín:

PIARISTA KÁPOLNA
Piarista utca 1.

PAVOL RANKOV

A pozsonyi Komenský Egyetem könyvtártudományi szakán végzett 1987-ben, jelenleg is az egyetem Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszékének oktatója. Többek között európai irodalomtörténetet tanít. Szövegei svéd, német, lengyel, román, arab, bolgár és más fordításban olvashatók. Magyarul először a Testközelben című kötete jelent meg 2005-ben. Eddigi legsikeresebb műve a Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regénye, mely 2009-ben elnyerte az Európai Irodalmi Díjat. Az idő távlatából című novelláskötete 2010-ben jelent meg a Kalligramnál, Tóth Annamária fordításában.

 

AZ IDŐ TÁVLATÁBÓL

Az idő távlatából című kötet írásai különös, olykor abszurd történeteket mesélnek el, amelyek hétköznapi szituációkból indulnak, majd váratlan fordulattal érnek véget. Miért hal meg magánzárkájában az elbeszélés hőse? Ki az igazi szerelem, ki a feleség, ki a szerető? Megtörtént-e a gyilkosság, melyet egy anya gyermeke érdekében tervezett el? Mit érez az állatvédő, mikor nyúlszőrbundába bújik? Pavol Rankov mágikus realizmussal átitatott elbeszélései sokszor furcsák, hihetetlenek, de mindig elgondolkodtatóak.

 

PIARISTA KÁPOLNA

A Piarista Gimnázium épülete 1913 és 1917 között épült, kápolnája a második emeleten kapott helyet. 1953-ben a piaristáktól elvették az épületet, amelybe az ELTE BTK költözött, és a kápolnát Egyetemi Színpaddá alakították át. 1990 után a kápolna visszakapta eredeti funkcióját. 2011-ben új, minimalista indíttatású belső elrendezést kapott.

 

80 férőhely

 

Felolvassa:

bottom of page