top of page

ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR
Molnár utca 11.

Felolvassa:

Helyszín:

KISS ESZTER

Ford.: Koszta Gabriella

FUTÓ VISZONY

Könyv:

ROMÁNIA

GABRIELA ADAMESTEANU

GABRIELA ADAMEȘTEANU

Gabriela Adameșteanu író, újságíró. A romániai PEN-klub alelnöke, majd elnöke (2000–2006). A Hellman–Hammett-díj birtokosa, amelyet újságírói bátorságáért kapott a Human Rights Watch szervezettől (2002). A Chevalier des Ordres des Arts et des Lettres címmel 2013-ban tüntették ki. Az egyenlőség útja a mindennapokba, Az elveszett délelőtt, a Találkozás és a Futó viszony című műveivel számos irodalmi díjat nyert. Munkáit 15 nyelvre fordították. Magyar nyelven megjelent művei: A Találkozás (Palamart, 2007, Csiki László fordítása), Az elveszett délelőtt (Európa, 2010, Koszta Gabriella fordítása), Futó viszony (Európa, 2013, Koszta Gabriella fordítása).

 

FUTÓ VISZONY

„Nem a jövő tartogatja a legnagyobb meglepetéseket, hanem a múlt, amit egész életünkben nem győzünk felidézni” – erre a következtetésre jut Letiţia Arcan, Gabriela Adameșteanu Futó viszony című regényének főszereplője. Letiţia kísérletet tesz arra, hogy megtalálja azokat az okokat, amelyek véget vetettek a Sorinnal folytatott, évekig tartó titkos szerelmi viszonyának. A Futó viszony a kapcsolatok változékonyságáról és nem utolsósorban az ezerarcú Bukarestről mesél. A történet korszakokon ível át, a 70-es, 80-as és 90-es években játszódik. A történelmi és földrajzi tablók gyorsan váltakoznak, a szerelmi történet nyugtalanító kulisszájaként.

 

ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár világirodalmi, nyelvészeti, nemzetiségi és zenei szakkönyvtár. A gyűjteményben kiemelten jelenik meg a nagy világnyelvek és a környező országok irodalma, valamint a magyar irodalom. A kortárs és klasszikus szépirodalom legjelentősebb, legújabb művei eredeti nyelven és magyar fordításban is kölcsönözhetőek.

 

30 férőhely

bottom of page