top of page

SYLWIA CHUTNIK

LENGYELORSZÁG

Könyv:

NŐI ZSEBATLASZ

Ford.: Mihályi Zsuzsa

SZIRTES ÁGI

Helyszín:

MAGMA GALÉRIA
Petőfi Sándor utca 11.

SYLWIA CHUTNIK

Sylwia Chutnik író, újságíró és idegenvezető. Kultúratudomány és gender studies szakon végzett a Varsói Egyetemen. Mindezek mellett önkéntes munkát is végez, valamint vezetője a lengyel anyák és nők jogaiért küzdő MaMa alapítványnak. Egyedülálló idegenvezetéseit Varsó jeles nőalakjainak történeteire fűzi fel. Íróként Női zsebatlasz című regényével rendkívül sikeresen debütált, 2008-ban elnyerte a neves Paszport Polityki irodalmi díjat, és a 2009-es Nike-díjra is jelölték. A könyv azóta számos nyelven, többek között németül és oroszul is megjelent.

 

NŐI ZSEBATLASZ

A varsói bérház négy lakója köré felfűzött történetekre tekinthetünk akár regényként, akár egyedi Varsó-útikönyvként, akár feminista tanulmányként. A fejezetek elején ismeretlennek hitt női archetípusokat mutat be a szerző (bazárosok, összekötők, utánzatok, kis hercegnők), majd egy-egy általa kiválasztott és megformált „példányra” fókuszál. Hol természetfilmes szenvtelenséggel, hol a hétköznapi tragédiák iránti megértéssel teli szeretettel mutatja be a tipikusnak tekinthető bérház és az utca ökoszisztémáját a maga rendezőelveivel és az őshonos fajokkal egyetemben. A könyv magyarul Mihályi Zsuzsa fordításában, a Typotex gondozásában jelent meg 2015-ben.

MAGMA Gallery

Magyar művészek, designerek kerámia-, üveg- és betontárgyai. Festmények, grafikák, könyvek, egyedi és kis szériás párnák, terítők, táskák, bizsuk, ezüst ékszerek, magyar találmányok és még sok kreatív tárgyiasult ötlet várja a látogatót a Magmában.

 

30 férőhely

 

Felolvassa:

bottom of page