top of page

ETGAR KERET

IZRAEL

Könyv:

BOLDOG BOLDOGULTAK

Ford.: Borgula András

MÉSZÁROS BÉLA

Helyszín:

ÖREG PÉKKEMENCE
Papnövelde u. 2.

ETGAR KERET

Etgar Keret (1967) a kortárs izraeli irodalom egyik világszerte kedvelt alakja, művei eddig 37 országban jelentek meg. Salman Rushdie az új generáció hangjának titulálta, prózái mellett számos film és sikeres képregény is fűződik a nevéhez. Etgar Keret művei a magyar irodalomból leginkább Örkény István írásaihoz hasonlíthatóak. Stílusa egyszerű, tömör, bárki számára könnyen érthető nyelven, remek humorérzékkel és iróniával ábrázolja az élet legfonákabb helyzeteit.

 

BOLDOG BOLDOGULTAK

Mi történik, miután felvágod az ereidet, főbe lövöd, esetleg vízbe fojtod magad? A paradicsomba vagy a pokolra kerülsz? Ebben az abszurd kisregényben egy nagyvárosba érkeznek az öngyilkosok, és úgy élnek tovább e furcsa világban, ahogyan végeztek magukkal. Vérző csuklóval, elkékült orcával vagy épp lyukkal a halántékukon tengetik napjaikat. Főhősünk, Háim még csak két napja dolgozik a Kamikaze pizzériában, amikor olyan hírt kap, amely alapjaiban változtatja meg addigi halálát. A Boldog boldogultak Borgula András fordításában jelent meg 2015-ben a Libri Könyvkiadónál.

 

RÉGI PÉKKEMENCE

Ha valaki kíváncsi arra, milyen hangulata volt, hogy nézett ki egy ódon pincében felépített pékkemence, amikor még nem volt Nemzeti Múzeum, Magyar Tudományos Akadémia vagy Széchényi Könyvtár, amikor a rövid életű, magyar jakobinus mozgalom szerveződött, tekintse meg ezt a különleges helyet.

 

30 férőhely

Felolvassa:

bottom of page