top of page

DAZAI OSZAMU

JAPÁN

Könyv:

VILLON FELESÉGE

Ford.: Sz. Honti Mária

PÁLMAI ANNA, UJLAKI DÉNES, TÓTH ANITA

Helyszín:

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - SZÍNPAD
Petőfi Sándor u. 6.

DAZAI OSZAMU

Dazai Oszamu (valódi nevén Cusima Súdzsi, 1909–1948) a XX. századi japán irodalom egyik legmeghatározóbb alakja. Művein keresztül feltárul előttünk az 1930-as évek, illetve a második világháború utáni Japán világa: társadalmi viszonyai és a benne élők személyes problémái. Dazai munkái szinte mindig egyes szám első személyben íródnak. Kallódó, bukott, szertelen hősei gyakran önéletrajzi ihletésű, önpusztító karakterek.

Dazai a második világháború után bekövetkezett óriási népszerűsége ellenére 1948-ban öngyilkos lett. Külföldön kevésbé ismert alkotó, Japánban azonban a mai napig kitörő sikernek örvend.

 

VILLON FELESÉGE

Dazaia Villon felesége című novelláját 1947-ben írta. Az elbeszélő egy költő nehéz sorsú felesége, Ótaniné, aki munkát vállal egy kocsmában, hogy férje adósságát törleszthesse. A megbízhatatlan férj azonban folyamatosan megcsalja, és nem nyújt támaszt a nyomorban, Ótaniné mégis makacs kitartással ragaszkodik hozzá. Egyre önállóbb lesz munkája és keresete révén, mégsem hagyja el züllött férjét. Az asszony nehéz körülményei ellenére sem adja fel, és küzd a túlélésért. Sorsán keresztül belepillantást nyerünk a második világháború utáni Tokió viszontagságos világába. A novellát a magyar olvasó először a Modern japán elbeszélők című, Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent antológiában (1967) olvashatta, Sz. Holti Mária fordításában.

 

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – NAGYSZÍNPAD

A Katona ezen a napon egy meglepő és bizsergető perspektívát kínál: az Irodalom Éjszakáján a nézőit is a színpadra invitálja, ahol Pálmai Anna, Tóth Anita és Ujlaki Dénes olvas majd fel. A színpadon a magyarországi színjátszás számos legendás alakja, így Gobbi Hilda, Major Tamás és Sinkó László is megfordult.

 

50 férőhely

Felolvassa:

bottom of page