top of page

Felolvassa:

ARANY OROSZLÁN KLUB
Papnövelde utca 1.

Helyszín:

PÁLOS HANNA, SZACSVAY LÁSZLÓ

JAN KAUS BREVIÁRIUM

Könyv:

ÉSZTORSZÁG

JAN KAUS

JAN KAUS

Jan Kaus (1971) XXI. századi polihisztor. Zenél, fordít (pl. Sofi Oksanent), néha a képzőművészetbe is belekóstol, de mindenek felett ír. Prózát, verset, dalszöveget, kritikát, librettót, tankönyvet és esszét. „Lenyűgöz a perspektíva, hogy íróként nincs 'saját hangom', tehát a többiekétől világosan elkülöníthető, állandó, újra és újra ismétlődő beszédmódom. Mindig úgy éreztem, hogy az irodalom a nagyfokú szabadság terepe, és ezen a tájon a nyelvben kóborolva élhetem meg a szabadságomat” – állítja.

 

A NEGYEDIK GENNADI

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a magyarok életébe, mi több, szép lassacskán breviáriumfüggővé tegye őket. A szivárvány egy-egy színében pompázó, zsebbe passzoló és ajándékba elvihető miniantológiák főként magyarul eddig még nem publikált elbeszéléseket tartalmaznak, és egy interjú is segít eligazodni a szerzők bonyolult lelkivilágában. A Jan Kaus-breviárium az ötödik a sorban, és egészen biztosan nem az utolsó. Kaust az ember kiszolgáltatottsága, alapvető létbizonytalansága, a létezés törékenysége és misztériuma érdekli társadalmi-politikai jelentésektől függetlenül. Hősei, akárcsak az olvasó, nem sejtik, mi vár rájuk valójában. Az Irodalom Éjszakáján részletekben elhangzó novellát Patat Bence fordította.

 

ARANY OROSZLÁN KLUB 

Az 1841-ben épült Ráth-ház nyugodt, visszafogott megjelenésével Hild József egyik legvonzóbb budapesti lakóháza. Az épület barokk magja egy ódon, dongaboltozatos helyiségben apró klubot rejt, mely az egykor, felette 140 éven át működő, híres Arany Oroszlán gyógyszertárról kapta a nevét.

 

30 férőhely

bottom of page