top of page

ANTÓNIO LOBO ANTUNES

PORTUGÁLIA

Könyv:

ÉS VISSZATÉRNEK A KARAVELLÁK

Ford.: Pál Ferenc

FEKETE ERNŐ

Helyszín:

Felolvassa:

ANTÓNIO LOBO ANTUNES

António Lobo Antunes a kortárs portugál próza emblematikus, kultikus figurája. Lisszabonban született, az orvosi egyetemen szerzett diplomát, majd éveken át pszichiáterként praktizált. A 70-es évek elején tábori orvosként szolgált a hosszan elhúzódó portugál gyarmati háború angolai frontján. Írói kibontakozása és színrelépése a háború itt megélt traumatikus tapasztalatához kötődik. A 70-es évek végén kezdett el prózát írni. Több mint 40 regény, valamint számos novelláskötet köthető a nevéhez. Fanatikus Benfica-rajongó.

 

ÉS VISSZATÉRNEK A KARAVELLÁK

Lobo Antunes talán legfontosabb és legszuggesztívebb regényében a portugál történelem két nagy jelentőségű pillanata ér össze. A könyv a karavellák elindulását, azaz a nagy földrajzi felfedezések korát és a hatalmas portugál gyarmatbirodalom kiépülésének első lépéseit a karavellák visszatérésével, vagyis a dicsőséges gyarmatbirodalom 1974-es összeomlásával köti össze. Jelen és múlt, dicsőség és kudarc, eposzi nagyság és kisstílű kegyetlenkedés szétszálazhatatlanul fonódik egybe a gyakori perspektívaváltásokkal tűzdelt, költői sodrású regényszövegben. A könyv magyarul 2008-ban jelent meg az Európa Könyvkiadónál, Pál Ferenc fordításában.

 

GERLÓCZY KÁVÉHÁZ, VENDÉGSZOBA

Budapest szívében, a hajdani polgármesterről elnevezett hangulatos Kamermayer, a nagy szilfa tövében áll a Gerlóczy Kávéház és Rooms de Lux. 2007 óta a kávéház fölött 15 szoba várja a századfordulós budapesti hangulatra vágyó utazókat. 2001-ben négy új, tetőtéri szobával bővült a ház. A kávéház és a szobák kialakításakor fonros szempont volt az eredeti századfordulós hangulat visszaadása, ugyanakkor a szerethető modernség megvalósítása.

 

15 férőhely

GERLÓCZY CAFE & ROOMS DE LUX
Gerlóczy utca 1.

bottom of page