top of page

PETER TERRIN

BELGIUM

Könyv:

AZ ŐR

Ford.: Balogh Tamás

KERESZTES TAMÁS

Helyszín:

PETER TERRIN

Peter Terrin (1968) a kortárs flamand irodalom egyéni hangú képviselője. Post Mortem című művével elnyerte az AKO Irodalmi Díjat, amelyet afféle holland Booker-díjként tartanak számon, Az őr című, kitűnő jellemábrázoló képességgel megírt, drámai hangvételű, mégis groteszk regénye 2010-ben kiérdemelte az Európai Unió Irodalmi Díját. „Úgy véli, az irodalom az egyetlen lehetőség, hogy némi empátiára tegyünk szert, és ténylegesen át tudjunk élni egy sajátunktól különböző sorsot. A modern ember ugyanis saját korlátoltságának és konzervítéleteinek szorításában él“ (Népszabadság).

 

AZ ŐR

A legsötétebb félelmeinkkel játszik Peter Terrin Az őr című regénye. Főszereplője két férfi, akik egy luxusapartman parkolóját felügyelik. Az épület lakói egy idő után eltűnnek, Harry és Michel azonban továbbra is mániákusan őrzi a semmit. A világban talán háború dúl, talán nukleáris fenyegetés miatt menekültek el az emberek: nem tudni. Feszültségteli, végtelen várakozás következik... A két ember túlélési stratégiája különbözik, de egyikük sem mozog a racionalitás talaján, a kegyetlen helyzet kikezdi személyiségüket. Az őr magyarul Balogh Tamás fordításában a Göncöl Kiadónál jelent meg 2013-ban.

 

BUDAPEST PONT 

A Királyi Pál utcában található Budapest Pont egy mindenki számára nyitott kulturális és közösségi tér. Egyszerre biztosít otthont színvonalas ismeretterjesztő előadásoknak és ad teret művészeti és közösségi kezdeményezéseknek. Egy hely a pesti belvárosban, ahol megfizethető áron lehet találkozni a kortárs művészettel, innovációkkal, gondolatokkal, egy hely, amely a főváros tarka kulturális közegének befogadótereként működik.

 

50 férőhely

Felolvassa:

BUDAPEST PONT
Királyi Pál utca 18.

bottom of page