top of page
Esztorszag_URMAS_VADI_foto_Klaudia_Tiits

Urmas Vadi

Észtország

premier: június 24.

Egy apa halála

Ford.: Patat Bence

Felolvassa:

Zsigmond Emőke

 

rendező: Cseri Hanna e.h.

Urmas Vadi (1977) az a szerző, aki könyvajánlójában ezt írja: „Az olvasás időpocsékolás!”. Dolgozott az észt rádió kulturális műsorainak szerkesztőjeként, regényei mellett filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik.

 

Egy apa halála

in: Urmas Vadi breviárium

(Észt Intézet – Pluralica, 2020)

Mit hagy az ember maga után? Lehet, hogy csak adósságot és kölcsönkapott tárgyakat, melyek nem kerültek vissza eredeti tulajdonosukhoz. Az olvasót mulatságos fordulatokkal is meglepő történetben Laura mások emlékein és az „örökségen” keresztül próbálja megismerni az apját, akivel sohasem találkozott, és akiről addig anyját is hiába faggatta.
A novella az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának legújabb kötetében olvasható, melyet az Irodalom Éjszakája észt helyszínének látogatói hagyományosan ajándékba kapnak.

Urmas Vadi írásai felfedik az észt humor valódi természetét: honfitársai ott is találnak mosolyognivalót, ahol nem is várnánk, de a legjobban saját magukon tudnak nevetni.

Kreet Paljas, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója

bottom of page