top of page
Japan_Kanae Minato_f_Bungeishunju Ltd.jp

Minato Kanae

Japán

premier: június 25.

A tenger csillagai

Ford.: Hrabovszky Dóra

Felolvassa:

Novkov Máté

 

rendező: Maróthy Zorka e.h.

Minato Kanae (1973) Japán egyik legkiemelkedőbb női thriller- és bűnügyi szerzője. Már gyerekként rajongott olyan krimiírókért, mint Higashino Keigo, Miyabe Miyuki és Agatha Christie. Főállású háziasszonyként új kihívásra vágyott, így lett belőle író 31 éves korában. 2005-ben első forgatókönyvével, majd 2007-ben első regényével különböző versenyeken debütált. Az ezt követő években számtalan díjat nyert el, többek között 2012-ben A tenger csillagai című novellájával a Japán Krimiírók Egyesületének díját. Minato Kanaét az iyamisu stílus (olyan bűnügyi regény, mely elolvasása után napokig kellemetlen érzést hagy az olvasóban) királynőjének is tartják.

 

A tenger csillagai

(in: Műhely 2018/05-06.)

A hatodikos Jóhei szüleivel él Japán egyik halászfalujában. Apja egy nap vásárolni megy, de nem tér haza, ezért Jóhei és édesanyja a keresésébe kezd. Hiába a rendőrség és a falubeliek segítsége, az eltűnt személyt ábrázoló plakátok, nincsen előrelépés a nyomozásban. A családra ínséges idők járnak, az anya fizetéséből kevéske betevő jut Jóheiék asztalára. Ezért a fiú úgy dönt, horgászással segít előteremteni a vacsorára valót, így hétvégente a mólón pecázik. Itt ismeri meg az „öreget”, aki eleinte csak apró ajándékokkal próbál kedveskedni a szűkölködő családnak, ám lassan kiderül, hogy az ártalmatlan jótékonykodás mögött egészen más szándék húzódik.

Miért vannak titkaink? Hogyan értenek félre minket titkolózásunk miatt? Mikor és miért jön el az a pillanat, amikor színt akarunk vallani? Ezeket a kérdéseket járja körül Minato Kanae, Japán egyik legkedveltebb krimiírónőjének megható története.

Tada Sanae, a Japán Alapítvány igazgatója

bottom of page