top of page
UK_Ishiguro_credit_Jeff Cottenden.jpg

Kazuo Ishiguro

Nagy-Britannia

premier: június 25.

Ne engedj el

Ford.: Kada Júlia

Felolvassa:

Radnay Csilla m.v.

 

rendező: Fodor Orsi e.h.

Kazuo Ishiguro (1954) Japánban született, 1960-ban költözött az Egyesült Királyságba. 1989-ben a Napok romjai című regényéért Man Booker-díjat kapott. Ne engedj el című regényét (2005) a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé. 2017-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, amiért regényeiben óriási érzelmi erővel tárja fel a világgal való csalóka kapcsolódásunk mögötti mélységet. Ishigurót az emlékek foglalkoztatják, főszereplői a múlt feldolgozásával, az emlékezés segítségével próbálják betölteni a szeretteik elvesztése okozta űrt.

 

Ne engedj el

(Cartaphilus Könyvkiadó, 2011)

Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy a háttérben sötét titok bújik meg. Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolatársa, Ruth és Tommy.

A megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó mű rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás időtlen drámáját. Ishiguro újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

Ishiguro a sokszínű kortárs brit irodalom egyik legismertebb képviselője. A jellegzetes szöveg a szokatlan környezetben, művészek közreműködésével garantáltan különleges élményt nyújt.

Tarján Edina, a British Council Hungary kulturális programmenedzsere

bottom of page