top of page
Hollandia_Enquist_Anna_ foto_Bianca Sist

Anna Enquist

Hollandia

premier: június 24.

A titok

Ford.: Törő Krisztina

Felolvassa:

Takács Nóra Diána

 

rendező: Dyssou Bona e.h.

Dutch Embassy_RO_BZ_Logo_2_7462C_pos_en.

Anna Enquist (eredeti nevén Christa Widlund-Broer) (1945) zongorázni tanult, emellett pszichológiát is végzett, jelenleg pszichoanalitikusként dolgozik. Az írónő 1988-ban debütált néhány versével a Maatstaf című holland irodalmi folyóiratban, majd 1991-ben látott napvilágot első kötete Soldatenliederen (Katonadalok) címmel, amely elnyerte a C. Buddingh’-díjat. 1994-ben jelent meg első regénye Het meesterstuk (A mesterdarab) címmel, melynek alapjául Mozart Don Giovanni című operája szolgált. Ezt követően további verseskötetekkel és regényekkel jelentkezett. Legutóbbi, Want de avond (Mert az este) című művének középpontjában is a komolyzene, a veszteség, a gyász feldolgozása és a megöregedés áll.

 

A titok

(Jelenkor Kiadó, 2000)

A náci hadsereg megszállja Hollandiát. Egy tehetséges kislány zongoratanárát haláltáborba hurcolják. Wanda felnő, ünnepelt zongoraművész lesz, magánélete összeomlik. Betegsége miatt abba kell hagynia előadóművészi pályáját. Édesanyja a halálos ágyán tárja fel előtte születése titkát. A holland írónő regényében élet és művészet konfliktusa, az emlékezés és a felelősségvállalás elkerülhetetlensége szövődik megrázó történetté.

A szereplők pszichológiája, a zene és az európai történelem összefonódik egymással A titokban. Enquist műve rávilágít annak fontosságára, hogy megértsük a művészet, a zene és az irodalom által, mi is köt bennünket össze.

Gert Loosen, Néderlandisztika Tanszék, Debreceni Egyetem

bottom of page