top of page
Litvánia_Tomas_Saulius_Kondrotas.jpg

Saulius Tomas Kondrotas

Litvánia

premier: június 25.

A kígyó pillantása

Ford.: Bojtár Endre

Felolvassa:

Patkós Márton

 

rendező: Fodor Orsi e.h.

HU1 logo 2HU-H-hu-JPG.jpg

Saulius Tomas Kondrotas (1953) pszichológiát és filozófiát tanult a vilniusi egyetemen. 1977-ben jelent meg az első novelláskötete. A hírnevet A kígyó pillantása című regénye (1981) hozta el számára, amelyet 16 nyelvre fordítottak le. 1986 őszén turistaútra ment Németországba, és soha nem tért vissza. Ő volt az utolsó író, aki a szovjet korszakban emigrált Litvániából, és a könyveinek a könyvtárakból való kivonására vonatkozó parancs az irodalom cenzúrázásának utolsó kísérlete volt. Nyolc könyv szerzője, írt néhány filmforgatókönyvet is. Nyelvezete rendkívül gazdag, szüzséi gyakran az abszurd határát súrolják. Jelenleg az USA-ban él, és fotósként dolgozik.

 

A kígyó pillantása

(Századvég Kiadó, 1992, Európa Könyvkiadó, 1986)

A regény egy 19. század végi litván család történetét meséli. A cselekmény azonban nem egyenes vonalú, hanem meglehetősen kusza. A valósághű események groteszk néprajzi jelenetekkel, mítoszokkal és látomásokkal keverednek, abszurd elemekkel fűszerezve. A cselekmény egy valós történeten alapul, de az írót inkább az ember gondolkodásának belső folyamatai, mitológiai tudatalattija és a sorsa érdekli. Maga a szerző a könyvet a szerelemről – annak különféle formáiról és szakaszairól – írt tanulmányként jellemezte. De akár egy embernek a belső démonjai elleni küzdelmeként is értelmezhetjük.

Titok. Mi lehet érdekesebb egy fel nem fedett titoknál? A litvánok hosszú évekig nehezen férhettek hozzá a nemkívánatos szerzőnek számító Saulius Tomas Kondrotas titkaihoz. Gyertek el, és fedezzétek fel a litván irodalom egyik gyöngyszemét!

Őexc. Vytautas Pinkus, a Litván Köztársaság nagykövete

bottom of page