top of page
Portugália_bruno_vieira_amaral_credito_e

Bruno Vieira Amaral

Portugália

premier: június 26.

Ma velem leszel a paradicsomban

Ford.: Lukács Laura

Felolvassa:

Felhőfi-Kiss László m.v.

 

rendező: Cseri Hanna e.h.

Bruno Vieira Amaral (1978) író, fordító, irodalomkritikus, szerkesztő. Első regényét, amely As Primeiras Coisas (Az első dolgok) címmel jelent meg 2013-ban, számos díjjal jutalmazták, többek között PEN Narratíva díjjal és José Saramago díjjal. 2016-ban a Ten New Voices from Europe írói közé választották. Második regénye, a Hoje Estarás Comigo no Paraíso (2017) (Ma velem leszel a paradicsomban) két díjat is hozott írójának: a Tabula Rasa díjat, és a portugál nyelvű irodalmak Oceanos díját. Műveit számos nyelvre lefordították.

 

Ma velem leszel a paradicsomban

(Scolar kiadó, 2019)

Bruno Vieira Amaral egy izgalmas nyomozás keretében annak nyomába ered, hogy miért és hogyan gyilkolták meg unokatestvérét, João Jorge-t a 80-as évek elején. Az elbeszélő e nyomozás segítségével felidézi a saját gyermekkorát, és a család, az apa, a szűk környezet ismerős alakjainak, a gyarmatokról többnyire kényszerűségből hazatérők sorsának bemutatásával próbálja rekonstruálni a történteket. A történések újraélésében, az emlékek mozaikszerű összeillesztésében a legkülönfélébb eszközöket használja az író: archív, levéltári dokumentumokat, bírósági aktákat, családtagok és barátok vallomásait, személyes élményeket és a fikciót hívja segítségül, hogy a szövevényes múltból kibogozza a fiú értelmetlen halálának okát.   

A Camões Intézet idén is örömmel vesz részt a nagyszerű Irodalom Éjszakáján Budapesten és Debrecenben, hogy magyar nyelven közvetítse a kortárs portugál irodalom legrejtettebb „titkait”.

João Miguel Henriques, a Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ igazgatója

bottom of page