top of page
Szlovakia_Marek_Vadas_f_Peter_Anderovský

Marek Vadas

Szlovákia

premier: június 26.

Kétségbeejtően gyönyörű élet

Ford.: Tóth Annamária

Felolvassa:

Ficza István

 

rendező: Dyssou Bona e.h.

Logo Slovensky institut_final_modre-HU.p

Marek Vadas (1971) kassai születésű szlovák író a pozsonyi Comenius Egyetem esztétika, valamint szlovák nyelv és irodalom szakán végzett, jelenleg reklámszakemberként dolgozik. Alkotómunkássága a kortárs szlovák irodalom különleges színfoltját képezi. Már több mint kilenc alkalommal időzött Afrikában, amely különleges mondavilágát is ihlette. Könyve, A gyógyító (Liečiteľ) méltán nyerte el 2007-ben az egyik legrangosabb szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát.

 

Kétségbeejtően gyönyörű élet

in: A gyógyító

(Magyar Napló, 2013)

A gyógyító (2006) bár Afrika-ihletésű novelláskötet, mégsem a fekete kontinens egzotikus reáliáit mutatja be elsősorban. Afrika csupán hátteret szolgáltat az író számára, hogy a könyv szokatlan csattanói elnyerhessék valós értelmüket. A történetek nem az afrikai dzsungel misztikus sűrűjébe kalauzolnak el bennünket, sokkalta inkább az emberi elme és lélek tekervényes hálójába engednek betekintést, mely – valljuk be – nem kevésbé titokzatos és fülledt, mint a jó öreg Afrika.

Mágikus realizmussal átitatott novellát tart kezében az olvasó, mely egy titokzatos afrikai világba vezet, de a kontinens csupán szimbóluma legbensőbb titkaink megtestesülésének.

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

bottom of page