top of page
Svájc_SachaBatthyány_MauriceHaas.jpg

Sacha Batthyány

Svájc

premier: június 26.

És nekem mi közöm ehhez?

Ford.: Blaschtik Éva

Felolvassa:

Znamenák István

02.2.2_BUD_081209_CMYK_hoch_un.jpg

Sacha Batthyány (1973) szociológiát hallgatott Zürichben és Madridban. A Neue Zürcher Zeitung szerkesztője volt, majd 2010-től a Tages-Anzeiger magazinjánál dolgozott. A Svájci Újságíró-iskola docense volt. 2015 és 2017 között Washingtonból küldte a politikai és társadalmi életről szóló tudósításait a Tages-Anzeigernek és a Süddeutsche Zeitungnak. 2018 óta ismét a Neue Zürcher Zeitung munkatársa. 2016-ban megjelent könyvét a Svájci Könyvdíjra is jelölték.

 

És nekem mi közöm ehhez?

(Helikon Kiadó, 2016)

A magyar származású Sacha Batthyány nagynénje a II. világháború végének egyik legszörnyűbb náci bűntettébe keveredett bele. Hogy pontosan mi történt, mindmáig tisztázatlan. Batthyányt kutatása elvezeti a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába. Útja során felfedez egy titkot, és hirtelen máshogy kezdi látni családját és saját magát is.

Mindenkinek vannak családi történetei, van családtörténete. Olykor a múltról jobb lenne nem is tudni. Batthyány mégis felderíti családja sötét titkát. De ez az őszinte könyv sokkal többről szól.

Hambuch Dóra, a Svájci Nagykövetség munkatársa

bottom of page