top of page
Olaszorszag_Tabucchi.jpg

Antonio Tabucchi

Olaszország

premier: június 26.

Rébusz

Ford.: Lukácsi Margit

Felolvassa:

Borsi-Balogh Máté

 

rendező: Siflis Anna e.h.

Antonio Tabucchi (1943 – 2012) Pisában született. Több elbeszélésgyűjtemény megírása után végül két kisregénye, a Requiem (1992) és a Sostiene Pereira (Állítja Pereira, 1994) hozta meg számára a nemzetközi sikert. Tabucchi remek irodalomkritikus és egyetemi tanár volt, aki kiválóan ismerte a portugál nyelvet és irodalmat, azon túl, hogy Pessoát fordította. Egyedi stílusában megírt és titokzatossággal áthatott műveiben erős polgári elköteleződés érezhető. Bár 2012-ben elhunyt, műveit azóta is fordítják, és mostanra már 18 nyelven olvashatók.

 

Rébusz

in: Fonák játék

(Noran Könyvkiadó, 2002)

1985-ben adták ki a Piccoli equivoci senza importanza (Más elbeszélések) című elbeszéléskötetét, amely rövid időn belül több elismerést kapott. A tizenegy elbeszélés között szerepel a Rébusz is, amely, csakúgy, mint a másik tíz elbeszélés, az élet megszámlálhatatlan titkára próbál magyarázatot találni. A mű főszereplője egy sofőr, akinek egy titokzatos nővel kell hosszú útra kelnie. Ám minél inkább haladunk előre az elbeszélésben, a cselekmény annál kuszábbá válik, s így születik meg végül az igazi talány.

A Rébusz egy titkokkal és váratlan fordulatokkal teli történet, melyben a rejtélyek behálózzák az olvasót, aki csak úgy szabadulhat, és oldhatja fel ezt a roppant kuszaságot, ha átlátja azt, és a részletekből összerak egy egészet.

Michele Sità, az Olasz Kultúrintézet munkatársa

bottom of page