top of page
Törökorszag_Osman Sahim.jpg

Osman Şahin

Törökország

premier: június 26.

A fehér ökör

Ford.: Tasnádi Edit

Felolvassa:

Nagy Zsolt és Szilágyi Kata m.v.

 

rendező: Benkő Claudia e.h.

logo ye 2.jpg

Osman Şahin (1940) a kortárs török prózaírás kiemelkedő alakja, a Mersin megyében található Arslanköyben született. A „Tigris” Falusi Intézetben töltött évei után egy ideig tanítóként, azután az ankarai Gazi főiskolán tornatanári oklevelet szerezve tanárként dolgozott, közben szülőföldjén folklórkutatásokat is végzett. Jó ideje csak az a írásnak él. 1971-ben napvilágot látott első novelláskötete óta mintegy harminc könyve jelent meg. Novellái svédül, lengyelül németül, franciául és angolul is olvashatók.

 

A fehér ökör

In: Van, akit  sólyom karmol meg. Modern török elbeszélések.

(Nagyvilág Könyvek, 2004)

Osman Şahin műveiben Délkelet-Törökország, a Tigris és az Eufrátesz forrásvidéke ősi hagyományokat őrző világának figurái és konfliktusai a realizmus és a líra megkapó ötvözetében jelennek meg. A fehér ökör című elbeszélés az 1984-es Velencei Filmfesztiválon díjazott Erdal Kıran rendezte film, A tükör alapjául szolgált.

Osman Şahin novellája a még mindig egzotikusnak számító „vidéki Törökország” életével, a merev társadalmi szabályokkal és tragikus egyéni sorsokkal foglalkozik.  A fehér ökör története a nem is oly távoli múltba, az agák irányította parasztfalvak világába enged betekintést.

Abdikoğlu Török Johanna, a Yunus Emre Intézet kulturális-művészeti koordinátora

bottom of page