top of page

MI IS AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJA

Mi is ez az esemény?

Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz: egyetlen estén 23 ország 23 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket 23, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TITKOK.

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét.

A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az idei Irodalom Éjszakáját új időpontban, új helyszíneken, új formában rendezzük meg. Budapesten az eredetileg kiszemelt VII. kerületi helyszíneket a jövő évre megőrizve az online térbe költözünk: az Örkény Színház 23 ismerős vagy titkos szegletében rögzített felvételek premierje a Facebookon és a honlapon lesz június 24–26-án.

 

JÁTÉK!

Mind a budapesti, mind a debreceni eseményhez kapcsolódóan megtartjuk hagyományos játékunkat, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait hamarosan közzétesszük!

 

Mit kell még tudni róla?

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak.

A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete), fő együttműködő partnerünk 2020-ban az Örkény István Színház és a debreceni Csokonai Színház.

Idén a rendezvény Budapesten Budapest Főváros Önkormányzata és az Erzsébetvárosi Önkormányzat, Debrecenben Debrecen Város Önkormányzata, valamint a Deutsches Kulturforum támogatásával valósul meg, további partnerünk a Debreceni Egyetem.

Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, Debrecenben Puskás István alpolgármester.

Irodalom éjszakaja budapest
debrecen_cimer(szines).jpg
örkény logo.png
csokonai logo_black_hun.jpg
erzsebetvaros.png
Logo EUNIC-RGB-blue1.png
de-greyscale-vilagoshatterre.png
deutsches kulturforum debrecen ie2020.jp
bottom of page