top of page
Norvegia_VigdisHjorth_Photo_Agnete_Brun.

Vigdis Hjorth

Norvégia

premier: június 25.

Örökség

Ford.: Kertész Judit

Felolvassa:

Für Anikó

 

Benkő Claudia e.h.

Vigdis Hjorth (1959) 1983-ban kezdte pályáját. Sikeres gyerek- és ifjúsági könyveit követően 1987 óta mintegy húsz, felnőttek számára írt műve jelent meg. Regényeiben előszeretettel tárgyal gyakran elhallgatott tabutémákat. Eddigi legmerészebb vállalkozása az Örökség című regény, melynek keretét az édesapja halálakor kirobbant örökösödési vita adja. Megjelenésekor nagy indulatokat kavart a norvég irodalmi közéletben, húga bosszúregénnyel vágott vissza egy évvel később.

 

Örökség

(Polar Könyvek, 2019)

A regény a legidősebb nővér, Bergljot történetét beszéli el és a két nyaraló elosztása körül kavargó családi konfliktust anya és négy gyermeke között. Az anyagi viszály hátterében azonban a szálakat egy sokkal elemibb feszültség mozgatja, mely Bergljot traumatikus gyermekkorára nyúlik vissza. A két éven át elszenvedett atyai zaklatással nemcsak a kislány szülei, hanem a már felnőtt két kisebb húg sem képes szembesülni.

Bergljot a diszfunkcionális család becsülete fölött őrködő kényszerű hallgatás béklyóiban vergődve egyszer csak felismeri, hogy a családjáról szóló saját történetének kendőzetlen elmeséléséhez bizony bátorság és őszinte szavak kellenek, még ha olykor bántóan hatnak is.

Petke Emese, a Norvég Nagykövetség munkatársa

bottom of page