top of page

Helyszín:

Bibliamúzeum,

IX. ker. Ráday u. 28.

GIEDRA RADVILAVIČIŪTĖ

LITVÁNIA

Könyv:

TÓSZT

Ford.: Laczházi Aranka

Kiss Eszter

Felolvassa:

GIEDRA RADVILAVIČIŪTĖ

Giedra Radvilavičiūtė (1960) litván nyelv és irodalomból diplomázott a Vilniusi Egyetemen. Kközépiskolai tanárként, újságíróként is dolgozott. A ’90-es években az USA-ban is élt, jelenleg Vilniusban nyelvi szerkesztőként tevékenykedik. Novellaíróként 1986-ban debütált, de 1999 óta esszéíróként is ismeri az olvasóközönség. 2002-ben öt esszé jelent meg egy válogatásban, 2004-ben és 2010-ben pedig önálló kötetei láttak napvilágot. A Ma éjjel a falnál alszom kötet 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

 

TÓSZT

Radvilavičiūtė írásainak egyik fő motívuma a nők mindennapjai, problémái és belső élményei, a férfi és a nő köszötti viszony múlékonysága. Az elbeszélés fő tengelye várakozás a barátnőre, elbeszélgetés a lányával vagy az albérlővel. Pont a mindennapi témák miatt, a témák egyszerűsége miatt a szerzőt azok az olvasók szeretik, akik valódiságra vágynak az irodalmi művekben. Az írónő a dolgokat, az eseményeket bármilyen mesterséges fantázia vagy dekoratívitás nélkül ábrázolja. Mint például a Pohárköszöntő c. esszében a narrátor az esküvői pohárköszöntőt a jellemző ünnepélyesség nélkül modja el, mert a mesélő célja fényt deríteni pár igazi viszonyára, és ezért azt mondja, amit el szeretne mondani, függetlenül az ünnepélyes alkalomtól.  

"Giedra Radvilavičiūtė szövegeiben elmerülni olyan, mint egy régi jó baráttal néhány pohár bor mellett az életünkről  elmélkedni.  Sírunk is, nevetünk is, és a találkozás emléke sokáig velünk marad."

Laczházi Aranka, ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézet

BIBLIAMÚZEUM

A múzeum kiállítása arra a kérdésre kíván választ adni, miért fontos a Biblia a mai korban. A Biblia világát eredeti régészeti tárgyak, másolatok, hagyományos

és informatikai interaktív eszközök segítségével mutatjuk be. A 21. századi igényeknek megfelelő, interaktív múzeumba látogathatnak el az érdeklődők.

Jelenleg a „Most töredékes az ismeretünk” című tárlat várja az ideérkezőket, melyen huszonhat 20. századi magyar képzőművész bibliai témájú alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A Bibliamúzeum hétfőtől – péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 17 óra között látogatható. A múzeum látogatása jelenleg ingyenes.

50 fő / WC van

bottom of page