top of page

Helyszín:

PIM, könyvtár,

V. ker., Károlyi u. 16.

Felolvassa:

Bodnár Erika

Ford.: Mihályi Zsuzsa és Pálfalvi Lajos

A VILÁG LEGCSÚNYÁBB NŐJE

Könyv:

LENGYELORSZÁG

OLGA TOKARCZUK

OLGA TOKARCZUK

Olga Tokarczuk (1962) a kortárs lengyel próza egyik legsikeresebb és legkiemelkedőbb alkotója, számos lengyel és nemzetközi irodalmi díj kitüntetettje. Végzettsége szerint pszichológus, sokáig terapeutaként praktizált. Carl Jung művei írói munkásságára is jelentős befolyást gyakorolnak. Szűkebb szülőhazája, Alsó-Szilézia és a Szudéták tájai, kultúrája és viharos történelme gyakorta visszatérő motívumok műveiben, amelyek mind a kritikusok, mind a tágabb olvasóközönség körében roppant  népszerűek.

 

 A VILÁG LEGCSÚNYÁBB NŐJE

 A világ legcsúnyább nője főhősét megbabonázza a címszereplő rettentő csúfsága, megszállottan próbál bepillantani a „maszk” mögé, hogy megtalálja az emberekben rejlő közöset. Útja során olyan közel kerül a Legcsúnyábbhoz, hogy már az „én” és „te” határai, saját személyiségének definíciója is elmosódik.

 

„Bár Tokarczuk korai, mágikus realizmusba hajló novellái elsőre talán didaktikusnak tűnhetnek, a figyelmes olvasót mégis az értelmezési rétegek és lehetőségek lenyűgöző kavalkádjával kápráztatják el.”

A budapesti Lengyel Intézet

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM, KÖNYVTÁR

A kapuátjáró meghosszabbított része felett helyezkedik el az udvar gesztenyefáira néző erkélyével a bibliotéka. Klasszicista, finom építészeti tagozatokkal dekorált mahagóni bútorzata egy bécsi mester műhelyében készült és épségben maradt meg, teljes szépségében látható ma is. A könyvtár olvasóterme a ház urának fogadótermeként is szolgált. Bal felőli ajtaja gróf Károlyi György dolgozószobájába vezetett, amelyet az 1848–49-es szabadságharcot követő véres megtorlások idején a kegyetlenségéről elhíresült osztrák táborszernagy, Haynau birtokolt. A legenda szerint számos kivégzést elrendelő dokumentumot írt itt alá.

Ma a magyar irodalom tudományos kutatókönyvtára.

 

20 fő / WC van

bottom of page