Románia_Ana_Maria_Sandu_credit_Robert_Pe

Ana Maria Sandu

Románia

Ölj meg!

Ford.: Koszta Gabriella

Felolvassa:

Mészáros Ibolya

Időpont: június 26. 20:00–22:00

Helyszín: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó terasza (Kossuth tér)

Ana Maria Sandu (1974) a szépirodalom mellett újságírással is foglalkozik, több neves irodalmi folyóirat szerzője és szerkesztője. 2003-ban jelent meg Egy Chelbasan emlékiratai című terjedelmes epikus költeménye. Az Ölj meg! című második regényét, mely magyarul is megjelent, további három regény követte. Tíz éve Svetlana Cârstean költőtársával létrehozta az „Olvasás-inkubátor” oktatási-irodalmi projektet, amely az olvasást népszerűsíti fiatalok körében.

 

Ölj meg!

(Vince Kiadó, 2018)

Az Ölj meg! két nő kapcsolatáról szóló izgalmas és bensőséges hangvételű regény. A hatvanas éveiben lévő idősebb nő maga mellé veszi Ramonát, a kiszolgáltatott diáklányt, majd annak fiatalságát kihasználva újraéli élete szerelmi történeteit. A kezdeti békés együttélés gyorsan fullasztó érzelmi zsarolásba vált át, amiben a lányt fokozatosan megfosztják személyiségétől.

Ana Maria Sandu a fikció és a vélt realitás olyan egyedi és bonyolult hálózatát teremti meg, hogy elbizonytalanítson saját mindennapjaink valóságában is. Egyszerre elborzaszt és fogódzót nyújt...

Simona Tănăsescu, a Román Kulturális Intézet igazgatója