Magyarorszag_Vida_Gabor_Szilágyi_Lenke.j

Vida Gábor

Magyarország

Egy dadogás története

Felolvassa:

Gazsó György

allambizt_logo_2019.jpg

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL)
1067 Budapest, Eötvös u. 7.

Vida Gábor (1968) a romániai Kisjenőn született. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végzett magyar–francia szakon. Marosvásárhelyen él, a Látó folyóirat próza rovatának szerkesztője. Főbb megjelent művei: Fakusz három magányossága (2005), Nem szabad és nem királyi (2007), A kétely meg a hiába (2012), Ahol az ő lelke (2013), Egy dadogás története (2017). 2008-ban Artisjus Irodalmi Díjat, 2017-ben Déry-díjat kapott.

 

Egy dadogás története

(Magvető Kiadó, 2018)

Vida Gábor önéletrajzi regényében Erdély egyszerre metafora és valóságos ütközőtér, ahol a különböző vallások, nyelvváltozatok, mentalitások, reflexek és tájak játszanak fontos szerepet: formálnak karaktert, adnak távlatot. Az Egy dadogás története így lesz írói pályakép, egy térségnek és magának az önéletrajziságnak is a fantasztikus regénye.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programjának feladata a magyar irodalom külföldi népszerűsítése. A programnak köszönhetően Magyarország évente 10–12 könyvvásáron mutatkozik be és 40–50 magyar szerzőnek biztosít megjelenési lehetőséget nemzetközi fesztiválokon. Az Irodalom Éjszakája rendezvény szervezésébe Bukarest, Pozsony, Prága, New York, Szófia mellett Budapesten és Debrecenben is bekapcsolódunk.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár

Történeti Levéltár

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1945 utáni titkosszolgálati iratok állami közgyűjteménye. A levéltár biztosítja, hogy  bárki megismerhesse a magára vagy családjára vonatkozó állambiztonsági iratokat, valamint a tudományos kutatásai és közművelődési programjai révén közvetlenül is hozzájárul a korszak elemző bemutatásához. Székhelye, az egykori Schneider-ház, eredeti formájában helyreállított neobarokk belvárosi bérpalota, mely méltó környezetet nyújt a tudományos és kulturális rendezvényeknek.

60 / WC használható / nem akadálymentes

ABTL_119.jpg
Esztorszag_URMAS_VADI_foto_Klaudia_Tiits

Urmas Vadi

Észtország

Egy apa halála

Ford.: Patat Bence

Felolvassa:

Hajdu Imelda

Helyszín: Hedge Hair Cut & Coffee

Debrecen, Hal köz 3. 

hedge_logo_vect_feher.jpg

Urmas Vadi (1977) az a szerző, aki könyvajánlójában ezt írja: „Az olvasás időpocsékolás!”. Dolgozott az észt rádió kulturális műsorainak szerkesztőjeként, regényei mellett filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik.

 

Egy apa halála

in: Urmas Vadi breviárium

(Észt Intézet – Pluralica, 2020)

Mit hagy az ember maga után? Lehet, hogy csak adósságot és kölcsönkapott tárgyakat, melyek nem kerültek vissza eredeti tulajdonosukhoz. Az olvasót mulatságos fordulatokkal is meglepő történetben Laura mások emlékein és az „örökségen” keresztül próbálja megismerni az apját, akivel sohasem találkozott, és akiről addig anyját is hiába faggatta.
A novella az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának legújabb kötetében olvasható, melyet az Irodalom Éjszakája észt helyszínének látogatói hagyományosan ajándékba kapnak.

Urmas Vadi írásai felfedik az észt humor valódi természetét: honfitársai ott is találnak mosolyognivalót, ahol nem is várnánk, de a legjobban saját magukon tudnak nevetni.

Kreet Paljas, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója

Helyszín

HEDGE HAIR CUT & COFFEE

Fodrász láncolatunk egyik legkedveltebb szalonja Debrecen szívében található. Professzionális férfi-női fodrászaink magasan képzett szaktudással szolgálják ki vendégeinket nap mint nap. A szépségszakma egy kávézóval lett ötvözve, a galériában szépülőknek a földszinten különleges kávékat  és süteményeket kínálunk. Nyári időszakban nagy terasszal várjuk vendégeinket immár 6. éve  a közkedvelt Hal köz placcon.

15 fő, WC van, nem akadálymentes

Hadge_hair.jpeg