MI IS AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJA?

Mi is ez az esemény?

Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz: egyetlen estén 23 ország 23 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket 23 helyszínen. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TITKOK.

 

A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az idei Irodalom Éjszakáját új időpontban, új formában rendezzük meg: Debrecenben szabadtéri felolvasásokra kerül sor a belváros 8 helyszínén, június 26–28-án.

 

Útmutató az Irodalom Éjszakájához

 

* Az élő felolvasásokra 20.00 – 22.00 között kerül sor a belváros 8 szabadtéri helyszínén.

* Minden helyszínen egy-egy szerző művének részlete hangzik el félóránként, az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
* A felolvasások párhuzamosan zajlanak minden feltüntetett helyszínen, az utolsó 21.30-kor indul.

* Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, melyik helyszíneket szeretné meglátogatni akár mindhárom este. Ehhez egy kis nyomtatott térképet (és online programfüzetet) adunk segítségül.
* A felolvasásokon a részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

 

JÁTÉK!

Mind a budapesti, mind a debreceni eseményhez kapcsolódóan megtartjuk hagyományos játékunkat, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait hamarosan közzétesszük!

Mit kell még tudni róla?

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak.

A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete), fő együttműködő partnerünk 2020-ban az Örkény István Színház és a debreceni Csokonai Színház.

Idén a rendezvény Budapesten Budapest Főváros Önkormányzata és az Erzsébetvárosi Önkormányzat, Debrecenben Debrecen Város Önkormányzata, valamint a Deutsches Kulturforum támogatásával valósul meg, további partnerünk a Debreceni Egyetem.

Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, Debrecenben Puskás István alpolgármester.

Irodalom éjszakaja budapest
debrecen_cimer(szines).jpg
örkény logo.png
csokonai logo_black_hun.jpg
erzsebetvaros.png
de-greyscale-vilagoshatterre.png
irodalom éjszakája 2016 eunic
deutsches kulturforum debrecen ie2020.jp